• Ελλάδα

    Τι αναφέρεται στην δικογραφία για την Novartis

    • NewsRoom


    Στην ένορκη κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», όπως αποκαλύπτεται από την δικογραφία, αναφέρεται: «Η πρώτη σημαντική εξυπηρέτηση του Λοβέρδου προς τη Novartis για την οποία δωροδοκήθηκε, αφορούσε την αποπληρωμή των χρεών του ελληνικού δημοσίου προς τη Νοβάρτις Ελλάς για την τριετία 2007-2009.

    » Συγκεκριμένα, την 6-12-2010 ο Βουλκίδης μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στο Φρουζή, τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του στη Νοβάρτις Ελλάδας το ποσό των 58.000 ευρώ. Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο το Φρουζή ο οποίος μου ανέφερε ότι χρειάστηκε να δώσει κάποιο δώρο στο Λοβέρδο μέσω του Μανιάδακη».

    Και ο μάρτυρας συνεχίζει: «χρήματα έλαβε ο Λοβέρδος ως αντάλλαγμα επειδή προειδοποίησε κρυφά και σε προηγούμενο – σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά – χρόνο την εταιρεία Νοβάρτις Ελλάς για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα της δίνονταν προς αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου.

    Σε άλλο σημείο λέει: «Στην επιστολή ο Φρουζής ενημέρωνε τον Πρέσβη ότι τα ομόλογα που παρέλαβε η Νοβάρτις κουρεύτηκαν σε ποσοστό μόνο 2% σε αντίθεση με άλλες εταιρίες, τα ομόλογα των οποίων κουρευτήκαν σε ποσοστό 20% τουλάχιστον».

    «Το ποσό των 58.000 ευρώ δόθηκε από το Φρουζή στο Μανιαδάκη, ο οποίος αφού παρακράτησε κάποιο ποσοστό 10-20% απέδωσε το υπόλοιπο στο Λοβέρδο».

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, ο μάρτυρας αναφέρει: «Το πρώτο τιμολόγιο αξίας 52.000 ευρώ με αριθμό 46 εκδόθηκε στις 24-9-2010 και αφορούσε δημιουργία, έκδοση, lay out και εκτύπωση 5000 αντιτύπων του περιοδικού ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο ήταν εικονικό ως προς το ύψος του τιμήματος.

    » Το δεύτερο τιμολόγιο αξίας 9.000 ευρώ με αριθμό 49 εκδόθηκε στις 15-11-2010 και αφορούσε επανεκτύπωση 5000 τευχών (malaria reprint). Το συγκεκριμένο τιμολόγιο ήταν εξολοκλήρου εικονικό καθώς τέτοια εργασία (επανεκτύπωση) δεν έλαβε ποτέ χώρα.

    » Το τρίτο τιμολόγιο αξίας 47000 ευρώ με αριθμό 50 εκδόθηκε στις 16-11-2010 με αιτιολογία επανεκτύπωση τευχών ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ και με θέμα rare diseases orphan drugs. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο ήταν εξ’ ολοκλήρου εικονικό καθώς τέτοια εργασία δεν έλαβε ποτέ χώρα».

    Ο προστατευόμενος μάρτυρας λέει ακόμη ότι «έπρεπε να επιλεγεί για το ξέπλυμα κάποιος ‘εχέμυθος’, ‘έμπιστος’, και ‘φίλος της εταιρείας’. Ο Βουλκίδης ήταν μέχρι τότε ο προμηθευτής της ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΕΛΛΑΣ για πολλά χρόνια».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φιάσκο σε δόσεις η υπόθεση Novartis: Έρχονται κι άλλες αρχειοθετήσεις για πολιτικά πρόσωπα

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φιάσκο Novartis: Η «Κελέση» δεν είδε να δίνονται λεφτά, αλλά καρφώνει τον Λοβέρδο (όλη η δικογραφία)



    ΣΧΟΛΙΑ