• Πολιτική

    Βαρουφάκης: Είμαι αντίθετος με την μείωση του ΕΝΦΙΑ

    • NewsRoom

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης


    Την αντίθεσή του σχετικά με την μείωση του ΕΝΦΙΑ, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης  κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αποσύρει την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα μεγάλης αξίας και να εισάγει την μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις στο 50%. «Δεν βλέπω γιατί οι ψηλές ιδιοκτησίες πρέπει να έχουν μείωση του ΕΝΦΙΑ, να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Εμείς που μπορούμε να πληρώνουμε, να πληρώνουμε πιο πολύ ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο και για τις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

    Ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Περνάμε τον δέκατο χρόνο αρνητικών επενδύσεων για τη χώρα και δεν κάνετε τίποτε γι’ αυτό. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα πέσει στο 1,5 – 1,6% αλλά ως κυβέρνηση έχετε δεσμευτεί για 3,5%. Το πρωτογενές πλεόνασμα ισούται με τις καθαρές υπερβάλλουσες επενδύσεις μείον το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό σημαίνει πως για να πετύχετε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος βάσει φοροαπαλλαγών που κάνετε, τότε οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν πάνω από το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία του Καπιταλισμού».

    Στη συνέχεια απηύθυνε ερώτηση την κυβέρνηση «ποια ρήξη θα κάνετε, με τους δανειστές ή με τον ελληνικό λαό;» και συμπλήρωσε ότι η απάντηση είναι γνωστή, ωστόσο δεν κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία, αφού και οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το ΠΑΣΟΚ τα ίδια έκαναν. Προέβλεψε μάλιστα, πως η νέα κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες θα λέει «Ναι σε όλα και τήρηση των στόχων».

    «Το οπλοστάσιο του κ. Ντράγκι τελείωσε, ξέμειναν από γερμανικά ομόλογα. Το ΜεΡα25 προτείνει όχι ποσοτική χαλάρωση, αλλά μεγάλη έκδοση ομολόγων από την ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα, που να υποστηρίζονται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα», συμπλήρωσε.

    «Συμβουλές θα δίνουμε και σκληρή αντιπολίτευση θα κάνουμε. Θα είμαστε εδώ να αποκαλύπτουμε την αρνητική πλευρά ακόμα και των θετικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση» είπε δίνοντας το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα κάνει το κόμμα του.

    «Θα αποκαλύπτουμε τη ταξική δυστοπία. Η ρήξη θα γίνει. Θα πάρουμε το μέρος των πολλών, των θυμάτων της κρίσης, και της Ελλάδας, αλλά και των πολιτών της υπόλοιπης Ευρώπης», κατέληξε.

    Παράλληλα, χειροκρότησε την πρόθεση της κυβέρνησης να παράσχει την δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικών τονίζοντας ωστόσο ότι θα υπερψηφίσει υπό προϋποθέσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ