• Πολιτική

    Β. Κικίλιας: “Το δημόσιο σύστημα Υγείας νοσεί. Δεν θα το αφήσουμε να βουλιάξει”

    • Έφη Τσιβίκα


    Την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας, έτσι όπως την κατέγραψαν οι διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Υγείας, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη.

    Ο κος Κικίλιας, παρουσία του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, παρέθεσε τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν  και δεσμεύτηκε ότι, παρά τις σοβαρές “νοσηρότητες” που αποκαλύπτουν, το υπουργείο Υγείας θα υποστηρίξει το σύστημα, δίνοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

    Μάλιστα, όπως σημείωσε, η ικανοποίηση ορισμένων επειγουσών αναγκών έχει ήδη δρομολογηθεί.

    “Η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά από τέσσερα και μισό χρόνια διακυβέρνησης παρέδωσε την Δημόσια Υγεία διαλυμένη, και σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι την είχε παραλάβει στις αρχές του 2015.

    Tο σύστημα υγείας «νοσεί», τόσο ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και στην οικονομική του διαχείριση.

    Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε θα αφήσει τα νοσοκομεία μας να βουλιάξουν. Το οφείλουμε στο μέσο Έλληνα πολίτη, σε όλους όσοι στηρίζονται στο ΕΣΥ”, τόνισε ο κος Κικίλιας.

    Ξεκινώντας από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο υπουργός, αναφέρθηκε στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τονίζοντας ότι μόνο 127 Μονάδες βρίσκονται σε λειτουργία από το στόχο των 239, ποσοστό υλοποίησης που ανέρχεται στο 53%.

    Παράλληλα, από το σχεδιασμό των 1.195 προσλήψεων γιατρών, που αποτελούν τον βασικό άξονα λειτουργίας των ΤΟΜΥ, έγιναν 340 προσλήψεις (ποσοστό 28,5%).

    Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τον αριθμό των ιατρών που προσλήφθηκαν θα έπρεπε να έχει εξυπηρετηθεί διπλάσιος αριθμός πολιτών από τον σημερινό απολογισμό.  Συγκεκριμένα από τον υπολογιζόμενο αριθμό των 703.500 πολιτών, ωφελήθηκαν μόνο 370.000 (52%).

    Επιπλέον, παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις-ανισότητες στην υλοποίηση των ΤΟΜΥ ανά Περιφέρεια, καθώς δεν δόθηκε προτεραιότητα σε περιοχές που θα ωφελούνταν περισσότερο (π.χ. Νησιωτικές Περιοχές) και που έχουν περισσότερο ανάγκη.

    Χωρίς σχεδιασμό οι προσλήψεις

    Οι χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν χωρίς κανέναν σχεδιασμό, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καλύπτονται οι ανάγκες, αλλά και να αυξηθεί η δαπάνη για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αντί να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. “Συγκεκριμένα, είχαμε 65% αύξηση της δαπάνης επικουρικού προσωπικού από το 2015 (335 εκ. από το 2015 έως το 2019)”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τις 1.618 θέσεις Ιατρών ΕΣΥ που προκηρύχθηκαν το 2018, σήμερα, στο τέλος του 2019, μόνο 354 έχουν ολοκληρωθεί (ποσοστό 22%), ενώ κατά την περίοδο 2015-2019, από τους 8.577 αποχωρήσαντες, καλύφθηκαν μόνο οι 7.205 θέσεις.

    “Μπάχαλο” σε νοσοκομεία και ΤΕΠ

    Αποκαρδιωτικά ήταν τα στοιχεία και όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Ειδικά όσον αφορά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η έλλειψη οργάνωσης έχει ως αποτέλεσμα να «μπουκώνουν» από κόσμο, ο οποίος δεν ξέρει πόσο πρέπει να περιμένει και να μην εξυπηρετούνται τα πιο βαριά περιστατικά. Συγκεκριμένα:

    4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών.

    1 στα 2 νοσοκομεία δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

    3 στα 4 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής στο ΤΕΠ.

    Επιπλέον:

    4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την Ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει Έκθεση της Επιτροπής Λοιμώξεων.

    1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς.

    8 στα 10 νοσοκομεία κρίνουν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών του Παθολογικού Τομέα, εκεί δηλαδή που πηγαίνει η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών.

    9 στα 10 νοσοκομεία κρίνουν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών του Χειρουργικού Τομέα και την στελέχωση των κλινικών του Διαγνωστικού και Εργαστηριακού Τομέα.

    1 στα 2 νοσοκομεία αναφέρουν ότι υπάρχει βιοϊατρικός εξοπλισμός εκτός λειτουργίας.

    Κακοδιαχείριση και έλλειψη ελέγχου στα οικονομικά

    Τα νοσοκομεία μας σήμερα χαρακτηρίζονται από υποστελέχωση λογιστηρίων, ανύπαρκτους ισολογισμούς και απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στα οικονομικά των νοσοκομείων.

    Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι το 2018, 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό, ενώ 10 από αυτά τα 85 δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ούτε για το 2017.

    Επίσης, η απουσία μόνιμων και αποτελεσματικών μέτρων για τον έλεγχο και εξορθολογισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, οδήγησε  στη μεγέθυνση του clawback. Σε  αριθμούς, από τα 793 εκ. οφειλές στον ιδιωτικό τομέα, αποζημιώθηκαν μόνο τα 455 εκ.

    “Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κακοδιαχείρισης, της έλλειψης προγραμματισμού και ανεπαρκούς ελέγχου και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που μας έχουν δώσει τα νοσοκομεία, έχουν προκύψει εκκρεμότητες 130-150 εκ. που είναι υπό διερεύνηση”, υπογράμμισε ο κος Κικίλιας.

    Χωρίς χρηματοδότηση η περίθαλψη ανασφάλιστων

    Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η δαπάνη των ανασφάλιστων δεν καλύφθηκε με χρηματοδότηση των νοσοκομείων:

    “Ο ίδιος ο πρώην Υπουργός και νυν τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός, παραδέχτηκε προχτές στη Βουλή, ότι η δαπάνη για την περίθαλψη των ανασφάλιστων – κάτι που πρώτα έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2014 – ανέρχεται στα 250 εκ. ΧΩΡΙΣ όμως να υπάρχει η αντίστοιχη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία! Όταν διαλύεις τα νοσοκομεία, διαλύεις και τη δυνατότητα των ευάλωτων  να έχουν καλές υπηρεσίες”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

    70 λιγότερα ασθενοφόρα την ημέρα

    Κάθε μέρα κυκλοφορούν 70 λιγότερα ασθενοφόρα από όσα θα έπρεπε, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και τη νύχτα αντί για 110 ασθενοφόρα, λειτουργούν μόνο 36. Κανένας διαγωνισμός δεν έχει γίνει από το 2017, ενώ σε εκκρεμότητα 6 διαγωνισμοί καθώς και  δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος για τη συντήρηση των οχημάτων.

    “Βασικό πρόβλημα η έλλειψη πληρωμάτων, που οξύνθηκε την περίοδο 2016 – 2018 από τις αθρόες μεταθέσεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις διασωστών¨, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

    Αδιαφάνεια στους διαγωνισμούς 

    Σύμφωνα με τον κο Κικίλια, στο δημόσιο σύστημα Υγείας επικρατεί καθεστώς παντελούς έλλειψης παρακολούθησης των διαγωνιστικών διαδικασιών των νοσοκομείων.  Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα δύο χρόνια λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ), έναν φορέα που έχει ως αποστολή την εξοικονόμηση πόρων μέσα από διαυγείς και καθαρές διαδικασίες, έχουν προκηρυχθεί μόνο δυο κεντρικοί διαγωνισμοί.



    ΣΧΟΛΙΑ