• Πολιτική

    Β. Κικίλιας: Ανακούφιση για τους χρονίως πάσχοντες μέσα σε δυο μήνες διακυβέρνησης

    • Έφη Τσιβίκα

    Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας


    “Ανάσα” από σήμερα για περισσότερους από 2000 ασθενείς που υποβάλλονται σε ογκολογικές θεραπείες, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η χορήγηση των θεραπειών αυτών απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες τους εξυπηρετούν.

    Μέχρι πρότινος, οι ογκολογικοί ασθενείς παραλάμβαναν αυτοπροσώπως το φάρμακό τους από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και το προσκόμιζαν στην ιδιωτική κλινική προκειμένου να τους χορηγηθεί. Στο εξής, οι ασθενείς θα εξουσιοδοτούν υπαλλήλους της κλινικής, οι οποίοι στη συνέχεια θα παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να επιβαρύνονται κανένα επιπλέον κόστος.

    Το μέτρο αφορά αρχικά σε 21 κλινικές της Αττικής, ενώ στη συνέχεια θα  επεκταθεί στη Θεσσαλονική και σε άλλα 10 αστικά κέντρα της Περιφέρειας.

    «Σε λιγότερο από δύο μήνες διακυβέρνησης, ήρθε η ώρα της υλοποίησης όσων είχαμε προεκλογικά εξαγγείλει. Ένα σημαντικό κομμάτι της ταλαιπωρίας, καταρχάς των ογκολογικών ασθενών, εξαλείφεται σήμερα. Μειώνονται αισθητά οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας,  σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι της υλοποίησης του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που έρχεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», σημείωσε ο υπουργός Υγείας και τόνισε για μια ακόμη φορά ότι «το υπουργείο μας είναι ανθρωποκεντρικό. Υπηρετούμε τον άνθρωπο και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες και η πρώτη μας αγωνία, μέριμνα και φροντίδα θα είναι για αυτούς».

    Ικανοποίηση των ασθενών

    Την ικανοποίησή  τους για το νέο μέτρο εκφράζουν  οι εκπρόσωποι των συλλόγων ογκολογικών ασθενών ΚΕΦΙ και ΕΛΛΟΚ, Ζωή Γραμματόγλου και Καίτη Αποστολίδου, αντίστοιχα.

    «Η απόφαση του υπουργείου Υγείας να διατίθενται τα φάρμακα μέσω των ιδιωτικών κλινικών είναι ένα πολύ θετικό μέτρο και θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου και τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών”, τόνισε η κα Αποστολίδου.

    Η κα Γραμματόγλου, επεσήμανε επιπλέον την ανάγκη αυστηρού ελέγχου προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα του παρελθόντος:

    «Το πάρτι με τα φάρμακα έγινε επειδή οι ασθενείς εκχωρούσαν τα βιβλιάριά τους πολύ εύκολα και τα μολύβια των γιατρών έγραφαν άπειρα φάρμακα», τόνισε η κα Γραμματόγλου.

    Προβληματισμός ως προς τη διαδικασία

    Προβληματισμός εξακολουθεί να επικρατεί, ωστόσο, όσον αφορά την διαδικασία παραλαβής των φαρμάκων. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ‘Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρης Σαραφιανός, τόνισε ότι η απαιτούμενη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των πασχόντων στα ΚΕΠ θα είναι  επιβαρυντική γι’ αυτούς, προτείνοντας οι εντολές των ασθενών προς της κλινικές να έχουν 6μηνη διάρκεια, ώστε να μην ταλαιπωρούνται κάθε φορά που συνταγογραφείται η θεραπεία τους.

    Το πρόβλημα αναμένεται να λύσει η ενεργοποίηση των άυλων συνταγών, μέτρο που αποτελεί δέσμευση του υπουργού και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους.

    Τα επόμενα βήματα

    Η χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές είναι η αρχή του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, που αποβλέπει στην διευκόλυνση των χρονίως νοσούντων. Το επόμενο στάδιο αφορά στην αύξηση των σημείων διανομής των ακριβών ογκολογικών φαρμάκων πανελλαδικά, συμπεριλαμβάνοντας τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ θα ακολουθήσει και η δωρεάν διανομή τους κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Τέλος στα σχέδια του υπουργείου βρίσκεται και η επέκταση του μνημονίου συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές για όλες τις χρόνιες ασθένειες (σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματολογικά και σπάνια νοσήματα, κ.α.).

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα του Οργανισμού για την ενίσχυση των φαρμακείων του, τονίζοντας ότι άμεσα ολοκληρώνεται η επέκταση του φαρμακείου της Ομόνοιας, στα τέλη Οκτωβρίου μεταφέρεται το φαρμακείο του Γκύζη, επεκτείνεται το φαρμακείο της Καλλιθέας, ενώ θα δημιουργηθεί μια νέα δομή στο κέντρο της Αθήνας.



    ΣΧΟΛΙΑ