• Πολιτική

    Τσαβούσογλου: Πιθανή η συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν για την λήξη των εχθροπραξιών στην Συρία

    • NewsRoom


    Η Τουρκία περιμένει από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης στη βορειοδυτική περιφέρεια Ιντλίμπ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατ΄ιδίαν συνάντησης μεταξύ των προέδρων Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπακού, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα πρέπει να εργασθεί με την Μόσχα για να επιτύχουν την κατάπαυση του πυρός στην βορειοδυτική Συρία και συγκεκριμένα στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία αποτελεί το τελευταίο διάστημα το επίκεντρο των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δυνάμεις του Άσαντ και τους αντάρτες.

    Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε πως μια ρωσική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Τουρκία για να συζητήσει για την Ιντλίμπ και πως ο Ερντογάν μπορεί να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τις συνομιλίες αυτές, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από μαχητές οι οποίοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 επιθέσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ.

    «Υπήρξε πρόσφατα μια επικίνδυνη αύξηση της έντασης και της βίας στην Ιντλίμπ», ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εξωτερικών.

    Η Ρωσία συνεχίζει να συντονίζεται με την Τουρκία και το Ιράν επί του πεδίου στη Συρία, προσθέτει στην ανακοίνωση.

    «Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για τις συμφωνίες, στο πλαίσιο των συνομιλιών της Αστάνας, οι οποίες εμπεριέχουν την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία, αλλά και τήρησης της εδαφικής και κυριαρχικής ενότητας της χώρας».

    Στο ίδιο πλαίσιο, το ρωσικό υπουργείο διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία και το Ιράν για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, όπως και για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας».

    Γνωστοποίησε δε, ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.000 επιθέσεις στο Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί να βρουν τραγικό θάνατο.

    ΟΗΕ συνεδριάζει για την Συρία

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

    Η συνεδρίαση, την οποία ζήτησαν η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, διεξάγεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων με τον συριακό στρατό στην περιοχή αυτή, το προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τελεσίγραφο χθες Τετάρτη στις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν από τα τουρκικά φυλάκια στο Ιντλίμπ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. «Αν το καθεστώς (σ.σ. του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) δεν αποσυρθεί σε αυτό το διάστημα, η Τουρκία θα αναγκαστεί να κάνει αυτή τη δουλειά η ίδια», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του.

    Η Τουρκία έχει 12 στρατιωτικά φυλάκια στο Ιντλίμπ, στο πλαίσιο της συμφωνίας αποκλιμάκωσης που υπέγραψε με τη Ρωσία, η οποία στηρίζει τον Άσαντ. Δύο από αυτά τα φυλάκια βρίσκονται πλέον πίσω από τη γραμμή των κυβερνητικών δυνάμεων.



    ΣΧΟΛΙΑ