• Πολιτική

    Έξαλλη η Τουρκία με τις ΗΠΑ: Η απόφαση του Κογκρέσου θα προκαλέσει μακροχρόνια ζημιά στις σχέσεις μας

    • NewsRoom
    Φαχρετίν Αλτούν

    Φαχρετίν Αλτούν


    Την άμεση αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει τελικά την Γενοκτονίας των Αρμενίων.

    Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν, μέσω του Twitter ανέφερε:

    «Σε κάθε προηγούμενη προσπάθεια πολιτικοποίησης της ιστορίας από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, επαναλάβαμε τη θέση μας να συγκροτήσουμε μια ομάδα για να την μελετήσουμε. Εκφράσαμε την άποψη ότι η ιστορία δεν πρέπει να είναι κάτι που χωρίζει τα έθνη αλλά τα ενώνει. Ωστόσο, ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, τους τελευταίους μήνες κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να αγνοήσουν την άποψη και τις ευαισθησίες ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ και να ενεργήσουν ανεύθυνα για να αμαυρώσουν τους δεσμούς μεταξύ δύο εθνών και δύο κρατών. Τα ψηφίσματα δεν θα ωφελήσουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αναμένουμε από τους Αρμένιους αδελφούς μας να σταθούν και να εμποδίσουν το Κογκρέσο να καταστρέψει κάθε προσπάθεια να συμβιβαστούν οι διαφορές μας, μέσω επιστημονικών και ακαδημαϊκών διαύλων. Η ιστορία θα σημειώσει αυτά τα ψηφίσματα ως ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας. Θα μείνουν στην ιστορία ως υπεύθυνα για την πρόκληση μακροχρόνιας ζημίας μεταξύ δύο εθνών».

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του στο twitter, σπεύδει να απορρίψει την απόφαση και μιλά για δειλούς που χρησιμοποιούν την ιστορία για πολιτικούς λόγους.

    Αντίθετα, ικανοποίηση επικρατεί στην πλευρά της Αρμενίας.

    «Μια νίκη για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια», έγραψε στο Twitter ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, την απόφαση της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Πασινιάν σημείωσε επίσης πως: «Το ψήφισμα αυτό αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη 1,5 εκατ. θυμάτων της πρώτης γενοκτονίας του 20ού αιώνα και ένα τολμηρό βήμα για την προώθηση μηνυμάτων πρόληψης».



    ΣΧΟΛΙΑ