• Διεθνής πολιτική

    Ο Ερντογάν γνωρίζει το σκληρό πρόσωπο των ΗΠΑ: Βαθιές πληγές μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δείχνοντας για ακόμη μια φορά τα δόντια του στον Ερντογάν.

    Στην ετήσια ανακοίνωση που εκδίδεται από τον Λευκό Οίκο κατά την 24η Απριλίου, ημέρα μνήμης της σφαγής 1,5 εκατομμύριου Αρμενίων το 1915, αναφερόταν φέτος για πρώτη φορά η λέξη γενοκτονία: «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία, η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια» ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

    Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας που κάλεσε άμεσα τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» για την κίνηση της Ουάσινγκτον.

    Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντέδρασε καταγγέλλοντας την «πολιτικοποίηση από τρίτους» αυτής της συζήτησης, σε μήνυμα που απηύθυνε στον Αρμένιο πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

    Η Τουρκία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν για την ιστορία της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Οι ΗΠΑ, φοβούμενες για το ενδεχόμενο αντιποίνων και επεισοδίων, έκλεισε για δύο ημέρες, σήμερα και αύριο, την πρεσβεία τους στην Άγκυρα, το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, το προξενείο στα Άδανα και το προξενικό Γραφείο στη Σμύρνη.

    «Διαδηλώσεις ή διαμαρτυρίες ενδέχεται να προκύψουν μετά τη δήλωση του Λευκού Οίκου στις 24 Απριλίου που θυμάται τη ζωή όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων επί Οθωμανικής εποχής» αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας στην Τουρκία.

    Η ανακοίνωση επισημαίνει: «Ως προληπτικό μέτρο, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, το προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα και το προξενικό γραφείο των ΗΠΑ στη Σμύρνη θα παραμείνουν κλειστά για τις καθημερινές υπηρεσίες Αμερικανών πολιτών και υπηρεσιών βίζα τη Δευτέρα 26 Απριλίου και την Τρίτη Απριλίου 27. Οι πολίτες των ΗΠΑ που χρειάζονται βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την πλησιέστερη προξενική ενότητα χρησιμοποιώντας τους παρακάτω αριθμούς τηλεφώνου και email».

    Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαιρέτισε ένα «πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια» σε μήνυμά του στο Facebook.

    Η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και από πολλούς ιστορικούς, αλλά αμφισβητείται έντονα από την Τουρκία.

    Ο Ερντογάν γνωρίζει αυτή την περίοδο το σκληρό πρόσωπο των ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος περίμενε από την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν το πρώτο τηλεφώνημα του νέου Αμερικανού ηγέτη, ωστόσο αυτό δεν ερχόταν.

    Το τηλέφωνο χτύπησε τελικά πριν από λίγες ημέρες. Στην επικοινωνία αυτή ο Μπάιντεν φέρεται να είχε ενημερώσει τον Ερντογάν για την κίνησή του και ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να του είχε απαντήσει πως πρόκειται για «κολοσσιαίο λάθος».

    Ο Μπάιντεν, όμως, φάνηκε αποφασισμένος να διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πλέον η Τουρκία δεν απολαμβάνει την ασυλία της προηγούμενης τετραετίας.

    Οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει πολλαπλά μέτωπα εναντίον της Άγκυρας. Στις 22 Απριλίου έγινε γνωστό πως η Τουρκία βγαίνει οριστικά εκτός του προγράμματος συμπαραγωγής των μαχητικών F-35, ένα ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα των ΗΠΑ και του Τζo Μπάιντεν προς τον Ερντογάν, μετά την παραλαβή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

    Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την συμπαραγωγή των F35 αλλάζει όλο το εξοπλιστικό πρόγραμμα της τουρκικής αεροπορίας, που συμμετείχε στο πρόγραμμα συμπαραγωγής (JSF) και στόχευε στην παραλαβή 100 F-35. Επίσης, θεωρείται πως δημιουργεί τεράστιο κενό για τις μελλοντικές ανάγκες.

    Εξάλλου, λίγο πριν από το τέλος του 2020, επι θητείας ακόμη του Ντόναλντ Τραμπ, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.

    Και αυτές οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Καλίν: Η Τουρκία θα απαντήσει εν καιρώ στην «εξωφρενική» δήλωση των ΗΠΑ περί Γενοκτονίας των Αρμενίων

    Κιμ Καρντάσιαν για Γενοκτονία Αρμενίων: Το «ευχαριστώ» στον Μπάιντεν – «Επιτέλους, αυτή η μέρα ήρθε!»

    Οργή στην Τουρκία για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων- Κάλεσε για εξηγήσεις τον Αμερικανό πρέσβη



    ΣΧΟΛΙΑ