• Top Stories

    Τώρα πια έχουν λόγο ύπαρξης ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι;


    Ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία ότι είχε επιλέξει τον… δικό του υποψήφιο: προτιμούσε για μελλοντικό εκλογικό αντίπαλο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (που άλλωστε είχε ήδη νικήσει μία φορά) παρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που «ψήφιζε» Μεϊμαράκη…

    Με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να «τσιμπήσει» ποσοστά όχι μόνο από απογοητευμένους «ορφανούς» ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί από τον λαϊκισμό και τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από ψηφοφόρους δύο «κεντρώων» κομμάτων: του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Κι αυτό γιατί διαθέτει το προφίλ ενός κεντρώου, νέου σε ηλικία πολιτικού, με έντονη αποστροφή προς τον κρατισμό και τον λαϊκισμό, ένα προφίλ που ταιριάζει σε πολλούς ψηφοφόρους που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη «λαϊκοδεξιά» εικόνα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Αν μακροπρόθεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απειλεί τον Αλέξη Τσίπρα, βραχυπρόθεσμα είναι πολύ πιο «επικίνδυνος» για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, και αυτό το ξέρουν καλά και στα δύο κόμματα, που ήδη φροντίζουν να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εξασφαλίσουν το ρόλο τους στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και να μην αφανιστούν.

    Πιο εμφανής είναι η αμηχανία στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου προκάλεσε συζητήσεις η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει σε σκληρή δήλωση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την εκλογή του: «Με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσσος. Οι νεοφιλελεύθερες εξάλλου αντιλήψεις εφαρμόζονται καθημερινά και από αυτή την κυβέρνηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ασφαλιστικό», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η Δημοκρατική Συμπαράταξη: φουλ επίθεση σε δύο μέτωπα, κατά ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, με αιχμή τη «μάχη» κατά του νεοφιλελευθερισμού, και σαφής διαχωρισμός των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην υπάρξουν μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία.

    Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο την προσέγγιση προς το Ποτάμι, ελπίζοντας σε μία συνεργασία που θα σχηματίσει έναν ισχυρό κεντροαριστερό πόλο ως αντίβαρο τόσο στη λαϊκιστική αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη «σκληρή» φιλελεύθερη στροφή της ΝΔ.

    Όμως θα ανταποκριθεί σε μία τέτοια προσέγγιση το Ποτάμι; Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Οι πρώτες αντιδράσεις από την παράταξη του Σταύρου Θεοδωράκη δείχνουν μία στάση αναμονής, με στελέχη του να σχολιάζουν στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι η εκλογή Μητσοτάκη είναι μία ευκαιρία να αποβάλει η Νέα Δημοκρατία τα συντηρητικά της στοιχεία και να κινηθεί σε πιο μεταρρυθμιστικό χώρο. Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διαμορφωθεί η στάση του Ποταμιού, η οποία θα ξεκαθαρίσει και επίσημα στο συνέδριο του Φεβρουαρίου. Πάντως, είναι κοινή η αίσθηση πως η «νέα» Νέα Δημοκρατία μπορεί να αποσπάσει ψηφοφόρους από το Ποτάμι, και μάλιστα ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε με νόημα πως «μας κλέβουν τα ρούχα», αναφερόμενος στην αντιγραφή ιδεών του Ποταμιού από άλλα κόμματα.

    Σε κάθε περίπτωση, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν θα προχωρήσουν σε σπασμωδικές κινήσεις, αλλά θα περιμένουν πρώτα τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες σε μία παράταξη που κυριαρχείται ακόμα από τους καραμανλικούς, τους οποίους αναμένεται να βρει απέναντί του σε πολλές αλλαγές που θα επιχειρήσει να φέρει στο κόμμα.

    Όσο για την Ένωση Κεντρώων, που επίσης θεωρητικά κινδυνεύει να χάσει ψηφοφόρους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προεκλογικά ο Βασίλης Λεβέντης είχε εκφράσει ανοιχτά την προτίμησή του στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τονίζοντας πως «αν βγει ο Μητσοτάκης θα γίνει πόλωση στο πολιτικό κλίμα, ο Μητσοτάκης δεν θα θελήσει να δώσει τη συγκατάθεσή του σε κυβέρνηση συνασπισμού». Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απέφυγε να συγκρουστεί με το «καλημέρα» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και αντίθετα προχώρησε σε μία δήλωση… καλωσορίσματος, σημειώνοντας: «Τώρα είναι η μεγάλη ώρα ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να συμβάλλει στην δημιουργία μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής αποτελούμενη από τεχνοκράτες, η οποία θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Αν το πράξει θα δικαιώσει την προτίμηση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς το πρόσωπο του. Αν δεν το πράξει και ονειρευτεί επιστροφή σε παρωχημένες εποχές δικομματισμού τότε θα έχει αδικήσει τους ψηφοφόρους που σήμερα τον προτίμησαν και θα έχει κάνει το λάθος να βάλει το κόμμα πάνω από την χώρα».



    ΣΧΟΛΙΑ