• Πολιτική

    Toomas Hendrik Ilves: Η συγκλονιστική ιστορία του Εσθονού πρώην πρόσφυγα που έρχεται να συνδράμει στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Ελλάδας

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη

    Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves


    Με τη συμβολή του πρώην προέδρου της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, ενός προσώπου γνωστού για τη συμβολή του στον μετασχηματισμό της χώρας του στο πλέον πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

    Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις αναπτυξιακές δράσεις θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη δημιουργία επιτροπής (άμισθης) η οποία θα συνεπικουρεί το αρμόδιο υπουργείο στις δράσεις που είναι αναγκαίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

    Μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα την πλαισιώσουν θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, καθώς και άλλες διεθνείς προσωπικότητες και, φυσικά, και Έλληνες με γνώση του αντικειμένου.

    Ο ρόλος της επιτροπής θα είναι συμβουλευτικός, ενώ έχει διττό στόχο: Την βοήθεια για την κατάρτιση της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας και τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου επαφών που μεταξύ άλλων θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα.

    Ο Toomas Hendrik Ilves διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας από το 2006 έως το 2016. Ο κ. Ilves υπήρξε υπέρμαχος της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας ήδη από την πρώτη στιγμή της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της.

    Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη από οικογένεια Εσθονών προσφύγων. Εργάστηκε ως διπλωμάτης και δημοσιογράφος, υπήρξε επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Εσθονίας και διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της χώρας από το 1996 έως το 1998 και από το 1999 έως το 2002. Επίσης, έχει διατελέσει βουλευτής και ευρωβουλευτής.

    Σπούδασε στις ΗΠΑ και υπηρέτησε από το 1993 έως το 1996 στην Ουάσινγκτον, ως πρέσβης της Δημοκρατίας της Εσθονίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ξεκίνησε με τον τότε υπουργό Παιδείας Jaak Aaviksoo την πρωτοβουλία «Tiger Leap», με στόχο τη μηχανογράφηση και σύνδεση όλων των εσθονικών σχολείων στο διαδίκτυο.

    Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως Προέδρου, ο κ. Ilves ασχολήθηκε ενεργά με τον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ICT) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε Πρόεδρος της Task Force της ΕΕ για την ηλεκτρονική υγεία (eHealth) από το 2011 έως το 2012. Από το 2012 έως το 2014, κατόπιν πρόσκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης για το Cloud (European Cloud Partnership). Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Global Agenda Council για την κυβερνοασφάλεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ καθώς και πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (Ηigh-level Panel) για τους Παγκόσμιους Μηχανισμούς Συνεργασίας και Διακυβέρνησης Διαδικτύου της ICANN.

    Σε αναγνώριση της προσφοράς του στην προώθηση της ψηφιακής ελευθερίας και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Ψηφιακής Ελευθερίας (Digital Freedom Award).

    Σήμερα, είναι Διακεκριμένος Επισκέπτης Ερευνητής στο Hoover Institution του Πανεπιστημίου Stanford, προεδρεύει του Global Future Council για το Blockchain στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και μέλος του Συμβουλίου της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

    «Η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο»

    Το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου στην Εσθονία παρέχονται online. Πρόκειται για ένα από τα επιτεύγματα που κάνουν τη χώρα να χαρακτηρίζεται «η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο».

    Κι όμως, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 δεν υπήρχαν καθόλου ψηφιακά δεδομένα των πολιτών της Εσθονίας. Ο γενικός πληθυσμός δεν είχε πρόσβαση στο ίντερνετ ενώ δεν υπήρχαν καν συσκευές γι’ αυτό. Η γενναία απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας να επενδύσουν στην τεχνολογία οδήγησε στα σημερινά αποτελέσματα: 50% των πολιτών ψηφίζουν online ενώ η διαλειτουργικότητα του Δημοσίου έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Η τεχνολογία έχει συντελέσει σημαντικά στη μείωση των οδικών ατυχημάτων στη χώρα, καθώς και στην άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών. Οι κλήσεις άμεσης ανάγκης απαντώνται εντός 10 δευτερολέπτων, ενώ οι υπηρεσίες είναι σε θέση να εξακριβώσουν στο 35% των περιπτώσεων την γεωγραφική θέση του καλούντος με ακρίβεια 5 μέτρων.



    ΣΧΟΛΙΑ