• Πολιτική

    Τον «χαβά» του ο Ερντογάν: Το NATO να υποστηρίξει τα Τουρκικά δικαιώματα στη Μεσόγειο

    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Κάλεσμα στο NATO να υποστηρίξει τα υποτιθέμενα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στα σχέδια της Άγκυρας για παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, ο Ερντογάν σημείωσε πως η Αγκυρα απορρίπτει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία της Τουρκίας για την αγορά των αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία σημαίνει ότι αναζητά εναλλακτικούς διεθνείς δεσμούς.

    Ανάλογη στάση είχε εκδηλώσει νωρίτερα και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έσπευσε να απορρίψει τις αμερικανικές συστάσεις προς την Άγκυρα, προκειμένου να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ απάντησε πως οι θέσεις των ΗΠΑ είναι «εκτός πραγματικότητας», υποστηρίζοντας πως η δραστηριότητα του «Πορθητή» περιορίζεται  εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

    Τρίτες χώρες δεν πρέπει να προσποιούνται τα διεθνή δικαστήρια, ούτε να επιχειρούν την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και συνόρων, ανέφερε η Άγκυρα υποστηρίζοντας πως η Λευκωσία δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

    Στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει την βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για την προσπάθεια της Άγκυρας για διενέργεια υπεράκτιων γεωτρήσεων «σε μια περιοχή την οποία κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και κινδυνεύει να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή».

    Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το NATO είχε αποφασίσει να καλέσει εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον πρώην SACEUR, στρατηγό Κέρτις Μ. Σκαπαρότι στον στρατηγό Τοντ Γουόλτερς, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η τουρκική αντιπροσωπεία. Μάλιστα η διοίκηση του NATO επέλεξε επιδεικτικά να αγνοήσει την σχετική προειδοποίηση της Άγκυρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τουρκία: Οι S-400 ως «μεγάλος αδελφός» στο Αιγαίο – «Θα το μετατρέψουμε σε τουρκική λίμνη»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγρίεψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλεί την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκινά 2η γεώτρηση η Τουρκία στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ – Σε επιφυλακή η Λευκωσία



    ΣΧΟΛΙΑ