• Πολιτική

    Την Παρασκευή το νέο μήνυμα Μητσοτάκη για τον οδικό χάρτη άρσης των περιορισμών

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με νέο μήνυμά του θα ενημερώσει τους πολίτες για το σχέδιο της κυβέρνησης για την σταδιακή και πολύ προσεκτική άρση των περιορισμών.

    Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το νέο μήνυμα του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί την προσεχή Παρασκευή και θα περιλαμβάνει τον οδικό χάρτη για τις επόμενες ημέρες και για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    Πάντως ο πρωθυπουργός μόλις χθες προϊδέασε ότι επίκειται νέα παράταση του lockdown λέγοντας στο υπουργικό συμβούλιο ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς».

    Όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, που συγκεντρώνουν τα στοιχεία και αυτής της εβδομάδας, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική εισήγηση.

    Η εικόνα, πάντως, δείχνει ότι υπάρχει υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων και σταθεροποίηση στις ΜΕΘ, ωστόσο η μείωση δεν είναι αυτή την οποία προσδοκούσαν τόσο στην επιτροπή λοιμωξιολόγων όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Από τα στοιχεία και τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων προκύπτει ότι η άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου δεν φαίνεται εφικτή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός που εξετάζεται προβλέπει σταδιακό άνοιγμα, αλλά όχι με διαφορές ανά την επικράτεια. Για παράδειγμα, δεν εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων σε κάποιες περιοχές και σε κάποιες άλλες όχι.

    Ειδικά για τα σχολεία, ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή Παθολογίας και μέλους της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος βλέπει άνοιγμα των σχολείων, ακόμη και των δημοτικών, μετά τις γιορτές.

    Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ, η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες, αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

    Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης ενόψει Χριστουγέννων, πρώτα αναμένεται άρση των περιορισμών στην πρώτη οικονομική δραστηριότητα.

    Πρώτα θα ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις και στην συνέχεια τα εμπορικά κέντρα, κι όλα τα καταστήματα θα ανοίξουν πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας.

    Η δύσκολη εξίσωση της εστίασης

    Παραμονές Χριστουγέννων οι επαγγελματίες της εστίασης αναμένουν τις αποφάσεις για το αν θα λειτουργήσουν και με ποιους όρους. Οι λοιμωξιολόγοι είναι ξεκάθαροι όσον αφορά στην εστίαση και τονίζουν πως αναμένεται να είναι ο τελευταίος κλάδος που θα συζητηθεί το άνοιγμά του -και όλα δείχνουν πως πάει προς τα πίσω.

    «Όλοι είμαστε επιφυλακτικοί γιατί ακόμη υπάρχει η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας που μας έχει ταλανίσει και έχω δει πολλές εκπλήξεις με τον συγκεκριμένο ιό. Οι υπολογισμοί πολλές φορές πέφτουν έξω», προειδοποίησε ο κ. Γώγος.

    Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως, ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει η εστίαση δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για ορθίους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων. Αυτό σημαίνει πως νυχτερινά κέντρα και μπαρ δεν θα ανοίξουν.

    Διαβάστε ακόμη:

    Όλα δείχνουν παράταση του lockdown – Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε φρένο στους υπουργούς

    Γεραπετρίτης: Μέσα στον Ιανουάριο οι πρώτοι εμβολιασμοί – Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια του εμβολίου

    Πέτσας για άρση lockdown: Οι ημερομηνίες δεν βοηθούν – Θα έχουμε 120 δόσεις για να σταθεί ο κόσμος στα πόδια του



    ΣΧΟΛΙΑ