F

Πολιτική

Γεραπετρίτης: Μέσα στον Ιανουάριο οι πρώτοι εμβολιασμοί – Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια του εμβολίου

  • NewsRoom
Γιώργος Γεραπετρίτης

Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας


Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα του εμβολίου για τον κορονοϊό, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε πως «μια κρίσιμη μάζα εμβολίων για όσους πρέπει να εμβολιαστούν θα ξεκινήσουν εντός Ιανουαρίου», ενώ συμπλήρωσε πως «σύντομα ελπίζουμε να εμβολιάσουμε ένα ικανό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού».

Στην συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας αποκάλυψε πως υπάρχουν δυσκολίες στη μεταφορά του εμβολίου, επανέλαβε, όμως, κάτι που έχει σημειώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πως ο εμβολιασμός θα είναι οικειοθελής.

«Θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για την ανάγκη εμβολιασμού. Οικειοθελής ο εμβολιασμός. Να κατανοήσει ο πληθυσμός ότι δεν είναι ζήτημα ατομικής υγείας το εμβόλιο, αλλά συλλογικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Να πάμε στο εμβόλιο, όλα τα εμβόλια που είναι στο στάδιο προέγκρισης, έχουν υψηλό στάδιο αποτελεσματικότητας και δεν εμφανίζουν παρενέργειες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξ αυτού» ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς και το γεγονός του ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει γιατρός, νοσηλευτής ή όποιος ασχολείται με διοίκηση νοσοκομείων, που να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία του να εμβολιάζεται κάποιος».

Μάλιστα, όπως είπε, το υπουργικό συμβούλιο αλλά και εν γένει το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα εμβολιαστεί από τους πρώτους.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα εμβολιαστεί από τους πρώτους. Το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να εμβολιαστεί, όχι μόνο γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια του κράτους να διασφαλίζεται η υγεία όσων είναι σε κρίσιμες θέσεις, αλλά και για να δοθεί ένα υπόδειγμα προς του πολίτες».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο υπουργός Επικρατείας αποκάλυψε πως οποιοσδήποτε εμβολιάζεται θα λαμβάνει βεβαίωση εμβολιασμού, έτσι ώστε και να αποφεύγονται οι διπλοεμβολιασμοί και «για να μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα χωρίς να υφίσταται τη διαδικασία του τεστ».

«Ανεπίκαιρη η συζήτηση για άρση του lockdown»

Στην συνέχεια ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην χώρα, σημείωσε πως στην παρούσα φάση δεν είναι «επίκαιρη» η συζήτηση για την άρση του lockdown.

«Έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουμε, παρά μόνο ένα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Δεν θα γίνει καμία παραχώρηση στη δημόσια υγεία. Το κρίσιμο είναι να διαχειριστούμε την κρίση» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «πρώιμη» τη συζήτηση για άρση του lockodown στις 7 η 14 Δεκεμβρίου, αλλά για την επαναλειτουργία της εστίασης ή την ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την επικράτεια.

«Το υποσύνολο της αγοράς που θα ανοίξει θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα. Τα Χριστούγεννα δεν θα προσιδιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Θα είναι Χριστούγεννα του αυτοπεριορισμού» ανέφερε. Και συνέχισε: «Υπάρχουν σχέδια με γεωγραφική κατανομή. Αν θα ανοίξει και που, ποιο μέρος της αγοράς. Το δεύτερο σχέδιο είναι με ποια σειρά θα ανοίξουν. Ημερομηνίες όμως δεν έχουν υπάρξει».

Όπως πρόσθεσε, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μια υγειονομική περιφέρεια σε όλη την επικράτεια σε ότι αφορά στους περιορισμούς. «Αν υπάρξουν διαφορετικά δεδομένα, θα υπάρξει γεωγραφική κατανομή των μέτρων, ανάλογα με το ιικό φορτίο κάθε περιοχής».

Ακόμα, έκανε λόγο ότι κατά την προσωπική του άποψη «πρέπει να πρώτα τα σχολεία», γιατί είναι «ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον. Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και νηπιαγωγεία δεν μεταδίδουν με ταχείς ρυθμούς. Όμως υπάρχει μια κινητικότητα πέριξ του σχολείου».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε την τηλεκπαίδευση ως «παρακαταθήκη» για το μέλλον των μαθητών.  Επιπλέον, μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία, το οποίο «είναι ολιστικό, θα καταλαμβάνει όλα τα υπουργεία, θα αφορά τη προσβασιμότητα και τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, τις ψηφιακές τους δυνατότητες και 30 πολύ συγκεκριμένες δράσεις».

Διαβάστε επίσης:

Όλα δείχνουν παράταση του lockdown – Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε φρένο στους υπουργούς

Πέτσας για άρση lockdown: Οι ημερομηνίες δεν βοηθούν – Θα έχουμε 120 δόσεις για να σταθεί ο κόσμος στα πόδια του


ΣΧΟΛΙΑ