• Πολιτική

    Ο αέρας αισιοδοξίας και τι ζητούν οι αγορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Τρεις ημέρες έμειναν για την προσφυγή στις κάλπες και το αποτέλεσμα -έτσι τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις- μοιάζει προεξοφλημένο και μη αναστρέψιμο. Η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει αδιαμφισβήτητη και η εντολή των πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόσει το πρόγραμμά του καθαρή.

    Πέραν των πολιτών, όμως, ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται να δίνουν και οι αγορές. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, οι επενδυτές είναι ήδη ενθουσιασμένοι από την προοπτική να αναλάβει τα ηνία της χώρας ένας φιλελεύθερος συντηρητικός και η Ελλάδα ίσως καταφέρει να μπει σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο από την Κυριακή.

    Σημειώνει ακόμη πως για να γίνουν αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα πρέπει να είναι τολμηρός και τυχερός. Για να δημιουργήσει και να διατηρήσει την αναγκαία ανάκαμψη που θα βασίζεται σε επενδύσεις, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει κακές πρακτικές που έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα επί δεκαετίες. Θα είναι λάθος, άλλωστε, να θεωρήσει κανείς ότι ο Τσίπρας ευθύνεται για όλα τα προβλήματα της χώρας».

    Ως ενδεικτικό της αισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά ο Dixon αναφέρει την χρηματιστηριακή άνοδο στην Αθήνα κατά 19%, όπως και την μείωση του ελληνικού ομολόγου από το 3,4% στο 2,2% τις τελευταίες 40 ημέρες, μετά δηλαδή από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έδειξε πως η χώρα οδεύει προς την πολιτική αλλαγή.

    Όμως, προσθέτει ο ίδιος, δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει σίγουρα να εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο. Για τον αναλυτή του Reuters, το αισιόδοξο σενάριο έχει ως εξής: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές με αυτοδυναμία, οπότε ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να περιορίσει το πρόγραμμά του, κάνοντας συμφωνία με άλλα κόμματα. Ανακοινώνει ένα υπουργικό συμβούλιο με ταλαντούχους ανθρώπους από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, με έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών.

    Στην συνέχεια ξεμπλοκάρει άμεσα ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που είχαν «κολλήσει» επί Τσίπρα, προχωρά σε πλήρη άρση των capital controls, εκδίδει 10ετές ομόλογο με διπλάσια ωρίμανση σε σχέση με αυτό που εξέδωσε η παρούσα κυβέρνηση, επιδεικνύοντας ότι οι επενδυτές αγοράζουν το όραμά του.

    Ακολούθως, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από την ευρωζώνη δημοσιονομική χαλάρωση, ώστε να μην απαιτείται το δυσθεώρητο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

    Ποια είναι τα ρίσκα που θα μπορούσαν να μην κάνουν το σενάριο να πετύχει; Αρκετά, σύμφωνα με τον ίδιο. Και πρώτο να μην εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία ή να αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα άτομα που δεν θα φέρουν εις πέρας το πρόγραμμα.

    Επίσης, σημειώνει, υπάρχουν και δημοσιονομικοί κίνδυνοι από παροχές που έδωσε η παρούσα κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης στήριξε για πολιτικούς λόγους. Επιπλέον, άλλα ρίσκα έρχονται από το εξωτερικό. «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχει τεθεί σε κίνδυνο. Επιπλέον, η τεράστια τουριστική βιομηχανία της χώρας έχει εκτιναχθεί -με τις ετήσιες αφίξεις να αυξάνονται στα 30 εκατ. περίπου την τελευταία τετραετία-, εν μέρει και λόγω πολιτικών εντάσεων στη γειτονική Τουρκία και την Αίγυπτο. Το εξωγενές περιβάλλον ίσως δεν είναι τόσο υποστηρικτικό στο μέλλον».

    Πάντως, ο αέρας αισιοδοξίας που πνέει αυτή την ώρα αποτυπώνεται και από την προσμονή ξένων επενδυτών για νέο ελληνικό ομόλογο, που -όπως φαίνεται- θα εκδώσει η νέα κυβέρνηση με το «καλημέρα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το νέο ομόλογο θα εκδοθεί μέσα στον Ιούλιο και όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, «μετά από 15ετία θα αποφέρει απόδοση 2%-2,5%», όταν τα άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν ήδη αρνητική απόδοση, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί και ένα μέρος από τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ