ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αύξηση παρουσίασε ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας ο οποίος ανέβηκε στο 2,9% τον Σεπτέμβριο, από το 2,7% του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο από τον Μάιο. Ο δείκτης του δομικού πληθωρισμού στην Ιαπωνία δεν περιλαμβάνει τις τιμές των φρέσκων τροφίμων, αλλά περιλαμβάνει το κόστος της ενέργειας.
Ο γενικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία επίσης αυξήθηκε στο 2,9% από 2,7% τον προηγούμενο μήνα, πάνω από τον στόχο 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Αντίθετα, ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει ούτε τα φρέσκα τρόφιμα ούτε το κόστος ενέργειας (core – core inflation) και παρακολουθείται στενά από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, μειώθηκε στο 3% από 3,3% τον Αύγουστο.
Ο πληθωρισμός του ρυζιού, ο οποίος απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα νωρίτερα φέτος, μειώθηκε απότομα στο 49,2%, από 69,7% τον προηγούμενο μήνα. Τον Μάιο, ο πληθωρισμός του ρυζιού έφτασε το 101,7%, το υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από 50 χρόνια.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,78% μετά την απόφαση, ενώ το γιεν ενισχύθηκε οριακά και διαπραγματεύτηκε στα 152,53 έναντι του δολαρίου.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε μια περίοδο που η Ιαπωνία έχει νέα πρωθυπουργό, τη Σανάε Τακαΐτσι, η οποία κληρονομεί μια οικονομία που μαστίζεται από εμπορικές αβεβαιότητες, ανησυχίες για το κόστος διαβίωσης και μια κεντρική τράπεζα αποφασισμένη να αυξήσει τα επιτόκια και να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική.
Ο πληθωρισμός θα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει, όπως δήλωσαν προηγουμένως εμπειρογνώμονες στο CNBC. Η Ιαπωνία έχει μεγάλο πληθυσμό συνταξιούχων που λαμβάνουν συντάξεις και άτομα με σταθερό εισόδημα, γεγονός που καθιστά τον πληθωρισμό «πολύ επώδυνο» για αυτούς, δήλωσε ο Τομοχίκο Τανιγκούτσι, ειδικός σύμβουλος στο Fujitsu Future Studies Center, στο πρόγραμμα «Squawk Box Asia» του CNBC στις 13 Οκτωβρίου.
«Ο τρόπος αντιμετώπισης του πληθωρισμού θα είναι η πρώτη δοκιμασία για να κριθεί αν η Takaichi μπορεί να υλοποιήσει ένα πακέτο μέτρων», δήλωσε ο Τανιγκούτσι.
Ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας για 41 συνεχόμενους μήνες, μια περίοδο που ξεκινά από τον Απρίλιο του 2022.
Ο Τζέσπερ Κολ, διευθυντής της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Monex Group, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Τακαΐτσι, ότι «εάν ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία δεν είναι κάτω από 2% σε έξι έως εννέα μήνες, η δημοτικότητα αυτού του υπουργικού συμβουλίου θα πέσει κατακόρυφα, επειδή [για] τον ιαπωνικό λαό… το νούμερο ένα, νούμερο δύο, νούμερο τρία μέλημα είναι ο πληθωρισμός».
Σύμφωνα με το Reuters, η Τακαΐτσι σχεδίαζε ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων ύψους άνω των 13,9 τρισεκατομμυρίων γιεν (92,19 δισεκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, τις επενδύσεις σε αναπτυσσόμενους κλάδους και την εθνική ασφάλεια, όπως ανέφερε το Reuters στις 22 Οκτωβρίου. Το πακέτο θα μπορούσε να ανακοινωθεί ήδη από τον επόμενο μήνα.
Διαβάστε επίσης
Μαρινάκης: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διακινδυνεύσει τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου
Σοφία Εφραίμογλου: Η καινοτομία δεν ευδοκιμεί σε απομόνωση – Χρειάζεται ένα συνεργατικό οικοσύστημα
Μητσοτάκης:«Σημαντικά βήματα προς την υλοποίηση κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βαγγέλης Σταρίδας: Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Έλληνα φρουρού που επιβίωσε 48 ώρες στη θάλασσα μετά από επίθεση των Χούθι
- Politico: Πώς το Βέλγιο «μπλόκαρε» το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία
- Ferragamo: ξεπέρασε τις προβλέψεις με αύξηση 1,7% στις πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο ενώ η αναζήτηση CEO συνεχίζεται
- Η ΔΕΗ «φωτίζει» τις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου έως το 2027