• Top Stories

    Τι έχασε, τι κέρδισε η Αθήνα (εάν κέρδισε) από την Άγκυρα


    Σαν… φίλοι από τα παλιά έμοιαζαν στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του Ahmet Davutoglu, με το κλίμα να είναι σχεδόν «οικογενειακό», αν και δεν έλειψαν και οι σπόντες που μας υπενθύμισαν πως Ελλάδα και Τουρκία εξακολουθούν να έχουν σοβαρές διαφορές που δύσκολα θα γεφυρωθούν.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή: ότι Ελλάδα και Τουρκία καλούνται να διαχειριστούν μία κρίση για την οποία δεν ευθύνονται, και ότι είναι ύψιστης σημασίας η καταπολέμηση των εγκληματικών ομάδων που διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην ανανέωση και επικαιροποίηση της διμερούς συμφωνίας για την επανεισδοχή στην Τουρκία των παράτυπων μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από τη γείτονα χώρα, ενώ συμφωνήθηκε πως οι πρόσφυγες που εντοπίζονται στο Αιγαίο θα επιστρέφουν στην Τουρκία, και οι δικαιούντες άσυλο θα μετεγκαθίστανται απευθείας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πρόκειται για μία συμφωνία που, αν βέβαια εφαρμοστεί (γιατί πολλά υπόσχεται η Τουρκία και δεν τα πράττει ποτέ…), θα ανακουφίσει σημαντικά τη χώρα μας, αν και η εφαρμογή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την προθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να υποδεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες, μία προθυμία που μέχρι τώρα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη – ειδικά σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία.

    Αλλά αν στο προσφυγικό Ελλάδα και Τουρκία μοιάζουν να τα βρίσκουν, σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στο Αιγαίο οι διαφορές μάλλον παραμένουν αγεφύρωτες. Και αυτό φάνηκε όταν ο Davutoglu ουσιαστικά δικαιολόγησε κυνικά τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, σχολιάζοντας πως «για εσάς τα σημεία που φαίνονται παραβιάσεις δεν είναι για εμάς, και αντιστοίχως το ίδιο ισχύει και για εσάς», απαντώντας σε σχετική επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης απρόθυμος να άρει το casus belli, εξηγώντας πως αυτή «είναι μια απόφαση του 1996 εξαιτίας μιας ενέργειας εκείνης της εποχής που αν την πάρετε πίσω θα πάψει να υφίσταται», με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά πως τo casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής και δεν συνάδει με προσπάθειες για κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορές ως προς την υφαλοκρηπίδα και ως προς τις παραβιάσεις που πιστεύω ότι θα λυθούν διπλωματικά. Eλπίζω κάποτε να πείσω τον Ahmet Davutoglu να άρει το casus belli», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Όμως παρά τις χρόνιες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, το γενικό κλίμα δείχνει πως οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βρίσκονται σε μία νέα φάση εξομάλυνσης, κάτι που επιβεβαιώνει και η παρατήρηση του Davutoglu πως στη Σμύρνη 22 Έλληνες και Τούρκοι υπουργοί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, σαν να ήταν μία εθνική κυβέρνηση.

    Αυτό το κλίμα συνεννόησης ίσως είναι και το μεγαλύτερο κέρδος της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν πάντα έναν γεωπολιτικό «γρίφο» στην περιοχή μας, που είναι πηγή ανησυχιών και αστάθειας – και μολονότι αυτός ο γρίφος δε λύθηκε στη Σμύρνη, ούτε φαίνεται πιθανό να λυθεί σύντομα, τουλάχιστον φαίνεται πως η κοινή στάση Ελλάδας και Τουρκίας στο προσφυγικό περιορίζει τις εντάσεις που θα μπορούσε κανείς εύλογα να φοβηθεί ότι θα φούντωναν με αφορμή τις «καραβιές» μεταναστών που έρχονται καθημερινά από την Τουρκία.



    ΣΧΟΛΙΑ