ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο επίκεντρο ζητήματα αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης, την ανάγκη για ευρωπαϊκή συνεργασία στην ενέργεια, καθώς και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα.
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των κοινών αμυντικών πρωτοβουλιών, σημειώνοντας πως το σχέδιο περιλαμβάνει έργα άμυνας που αφορούν όλες τις χώρες της ΕΕ.
Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενσωμάτωση της αμυντικής θεώρησης 360 μοιρών στο συμπέρασμα της Συνόδου, η οποία είναι πάγια θέση της Ελλάδας. Ειδική αναφορά έκανε στις ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως η κοινή αντιπυραυλική θωράκιση, οι οποίες πλέον αποκτούν δυναμική και περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη της Κομισιόν.
Δείτε τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη
Στο θέμα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς χαμηλές τιμές ενέργειας, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές της ενέργειας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Χαιρέτισε την ανάληψη δέσμευσης από την Κομισιόν για την επίλυση αυτών των διαφορών και τη σταδιακή εξάλειψη των ανισοτήτων στην ενέργεια.
Όσον αφορά το στεγαστικό πρόβλημα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους της στέγης, όπως η επιστροφή ενοικίου που θα υλοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη να εξεταστεί η χρήση ευρωπαϊκών πόρων από τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να στηριχθούν οι πολίτες που ζουν σε ενοίκιο. «Πρέπει οι νέοι της Ευρώπης να αισθάνονται ότι η απόκτηση σπιτιού δεν είναι άπιαστο όνειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση του 19ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις αποτελούν εργαλείο πίεσης για να οδηγήσουν τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε ότι ο συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης είναι ιδιαίτερα θετικός για την ενίσχυση αυτής της στρατηγικής.
Διαβάστε επίσης
Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε πληρώνονται – Τι προβλέπεται λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμερικανικό δημόσιο χρέος: Ξεπέρασε τα 38 τρισ. δολάρια – «Ανησυχητικό σημάδι» για πληθωρισμό και τόκους
- Απατεώνας παρίστανε τον υδραυλικό και έκλεβε σπίτια ηλικιωμένων
- Eurobank Equities για Coca-Cola HBC: Τι αλλάζει το deal στην Αφρική
- Κίνα: «Ταχεία οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας», οι βασικοί στόχοι του 5ετούς προγράμματος της
