• Πολιτική

    Θωρακίζεται η Ακρόπολη. Μέτρα ασφαλείας από τα υπουργεία Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη


    Μέτρα για την ασφάλεια των μνημείων και κατ΄ αρχάς της Ακρόπολης, ενός  συμβόλου παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά βεβαίως και των επισκεπτών και των εργαζομένων σε αυτά, πρόκειται να λάβει το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και για το σκοπό αυτό αρχίζει η μελέτη σχεδίων διαφύλαξης και διαχείρισης κινδύνων της Ακρόπολης, κάτι το οποίο αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού με την ηγεσία του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, οργανισμού εποπτευόμενου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Η κυρία Μενδώνη ζήτησε από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Θ. Δραβίλας (πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού) να γίνει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, λεπτομερής καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και η απαιτούμενη συλλογή στοιχείων.  Όπως επισημάνθηκε μάλιστα θα απαιτηθούν πολλές και κοινές αυτοψίες και ενδελεχής αναφορά στα τρωτά σημεία, ώστε οι προτάσεις από το ΚΕΜΕΑ για τα μέτρα που θα ληφθούν, να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής. Την συντονιστική ευθύνη θα έχει ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ κ. Γ. Διδασκάλου.

    Το σύνολό των μέτρων θα υποστηρίζει την υποδομή ασφάλειας, ζωτικής σημασίας για τη δραστική μείωση όλων των υποθετικών κινδύνων. Επίσης, θα εκπονηθούν διαχειριστικά σχέδια, που θα βασίζονται και στην εμπειρία των εργαζόμενων στην Ακρόπολη ενώ άμεσης προτεραιότητας είναι η οργάνωση ειδικών σεμιναρίων για τους φύλακες. Γιατί στα σχέδια ασφάλειας θα εκπαιδευθεί όλο το προσωπικό, που υπηρετεί στη Ακρόπολη, ώστε να συλλειτουργήσει με τις τεχνικές υποδομές που θα εγκατασταθούν.

    Επιπλέον η ομάδα εργασίας καλείται να καταθέσει πιλοτικά σχέδια για τη διαχείριση ασφάλειας ενός μεγάλου μουσείου κι ενός ανοικτού μνημειακού χώρου, ακόμη και για θέματα φυσικών καταστροφών.

    Όπως ανέφερε εξάλλου η κυρία Μενδώνη «Η μελέτη επικινδυνότητας σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, η τρωτότητα των χώρων, τα προτεινόμενα μέσα καθώς και η κατάρτιση των υπηρεσιακών σχεδίων ασφαλείας αναφέρονται στη στρατηγική του ΥΠΠΟΑ για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων αλλά και των μνημείων»

    Η πρώτη φάση του σχεδίου θα πρέπει να ετοιμαστεί προς εφαρμογή τέλος Απριλίου, αν όχι νωρίτερα, με την αρχή της επόμενης τουριστικής σεζόν.



    ΣΧΟΛΙΑ