• Πολιτική

    Τα κρούσματα ανεβαίνουν – Τα μέτρα αίρονται

    Βέλγιο: Η Γάνδη θα ακυρώσει τις εκδηλώσεις για Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά λόγω αυξημένων κρουσμάτων COVID-19

    κρούσματα κορονοϊού


    Σε όλο και πιο… επικίνδυνο εξελίσσεται το σκηνικό με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, καθώς την ίδια ώρα που οι ειδικοί χτυπούν καθημερινά τις καμπάνες του κινδύνου για πολύ δύσκολο χειμώνα, τα περιοριστικά μέτρα, ακόμη κι αυτά που παραμένουν σε ισχύ, δεν τηρούνται, ελλείψει αυστηρών ελέγχων.

    Η κυβέρνηση με όλους τους τρόπους όχι μόνο στέλνει καθημερινά το μήνυμα ότι η χώρα και η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσει ξανά, αλλά προχωράει αργά αλλά σταθερά σε περαιτέρω χαλαρώσεις.

    Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση ήδη αύξησε το ποσοστό παρουσίας θεατών στα γήπεδα και τους άλλους χώρους διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων από 80% της χωρητικότητας στο 90% και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι θέμα ημερών να άρει και τους τελευταίους και να επιτραπεί η λειτουργία τους σε ποσοστό 100% της χωρητικότητάς τους, όπως ισχύει ήδη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Όπως και ότι επέτρεψε να γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου σε όλη τη χώρα.

    Το πρόβλημα για τη χώρα μας είναι ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών παραμένει ακόμα μακριά από τον στόχο της επίτευξης ανοσίας και με τον υπάρχοντα ρυθμό εμβολιασμού, δεν προβλέπεται να τον πιάσουμε πριν την έλευση του χειμώνα.

    Ενός χειμώνα, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα η οποία είναι σε δυσχερή θέση λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού.

    Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προσπαθώντας απελπισμένα να αφυπνίσουν τους ανεμβολίαστους να σπεύσουν προς εμβολιασμό. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η πρόσφατη «επιστράτευση» του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

    Ενώ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής που ελάχιστα συζήτησε το θέμα της πανδημίας, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες που προβληματίζονται να εμβολιαστούν, αλλά και σε όσους συστήνεται η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονoϊό να σπεύσουν να την κάνουν.

    Και οι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν, χωρίς να προτείνουν νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς στην αντιμετώπιση αυτού του κύματος της πανδημίας – «των ανεμβολίαστων» πια- τον πρώτο λόγο έχει η πολιτική και όχι η επιστήμη.

    Ενδεικτικά, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, επιχείρησε με στοιχεία να πείσει και όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό αλλά δεν άφησε την παραμικρή νύξη περί νέων μέτρων.

    Τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και πολλοί συνάδελφοί του είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για έναν ακόμα λόγο: Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα αλλά και η Δέλτα+ φαίνεται ακόμα πιο επιθετική και μαζί με τη γρίπη τους επόμενους μήνες μπορεί να αποδειχθεί ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο κοκτέϊλ.

    Ήδη, τα μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα παρουσιάζουν πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ covid από 90-100% ενώ συνεχίζεται η απώλεια νέων ανθρώπων.

    Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα μηνύματα από την πλειονότητα των χωρών μελών της Ε.Ε όπου καταγράφεται μία μεσοσταθμική αύξηση των κρουσμάτων κατά 7% και των θανάτων κατά 4%, ενώ η Αγγλία και η Ρωσία, καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων πάνω από 15%.



    ΣΧΟΛΙΑ