• Πολιτική

    Τα αποτέλεσματα των κινήσεών της περιμένει η Αθήνα – Οι προσδοκίες από τη διάσκεψη του Βερολίνου

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει φυσική παρουσία στην αυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά είναι παρούσα στις εξελίξεις, είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση.

    Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει αμέτοχη στις εξελίξεις στέλνει η κυβέρνηση, κάνοντας κινήσεις σε όλα τα επίπεδα.

    Η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα και όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες άφησαν την αίσθηση ότι στην ελληνική πλευρά ότι υπάρχει κλίμα συναντίληψης, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει τα ελληνικά συμφέροντα.

    Οι λεπτομέρειες των επαφών δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.

    Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

    Ο κ. Χαφτάρ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σαράζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

    Οι προσδοκίες της Αθήνας από τη διάσκεψη του Βερολίνου

    Η Αθήνα προσδοκά ότι η διάσκεψη στο Βερολίνο θα «βγάλει» μια καταρχήν ανακωχή των εχθροπραξιών και εν συνεχεία απομάκρυνση των στρατιωτικών δυνάμεων τρίτων χωρών.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής του Σάρατζ από τον Χαφτάρ, κάτι που θα ακυρώνει εκ των πραγμάτων το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

    Στην συνέχεια, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα διάλογος μεταξύ Αθήνας – Τρίπολης για χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στη βάση της συζήτησης που είχε διακοπεί το 2010.

    Ιδαίτερης σημασίας κρίνεται και η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν συναντηθεί με τον Χαφτάρ, κάνοντας σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις, παρ’ όλο που δεν προσεκλήθη στο Βερολίνο.

    Η Αθήνα βρίσκεται εν αναμονή των εξελίξεων στο Βερολίνο, αλλά και των αποτελεσμάτων των δικών της κινήσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της Τουρκίας, αλλά και η στάση που θα τηρήσει η ρωσική πλευρά, η οποία επίσης θα βρεθεί στο τραπέζι.



    ΣΧΟΛΙΑ