• Πολιτική

    Ξαφνικό θρίλερ μέσα στη νύχτα: Η μυστική άφιξη του Χαφτάρ στην Αθήνα και η απειλή για βέτο

    • Νένα Σώκου
    Χάφταρ

    Χαλίφα Χαφτάρ


    Ξαφνικά μέσα στην νύχτα, μεγάλη αυτοκινητοπομπή πολυτελών οχημάτων διέσχιζε με ιλιγγιώδη ταχύτητα την Αττική Οδό, μεταφέροντας σε λίγα λεπτά της ώρας από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο κέντρο της Αθήνας, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, VIP πρόσωπο αγνώστου ταυτότητας. Λίγη ώρα αργότερα, το πρόσωπο αυτό έφτανε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος, όπου το υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

    Με τον παραπάνω κινηματογραφικό τρόπο έγινε χθες το βράδυ η άφιξη στην Αθήνα του στρατάρχη, Χαλιφά Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA). Όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, ο Λίβυος στρατηγός θα έχει σήμερα το πρωί (10:30) επίσημη συνάντηση με τον κ. Δένδια, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα περάσει και την πύλη της Βουλής για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Με τις κινήσεις αυτές, την άφιξη δηλαδή του Χαλιφά Χαφτάρ, η Αθήνα ανοίγει το επόμενο χαρτί της στο σκληρό διπλωματικό πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη, εν όψει και της Διάσκεψης του Βερολίνου, στην οποία η Ελλάδα δεν είναι προσκεκλημένη.

    Λίγο νωρίτερα μέσω της συνέντευξής του στον Alpha ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποίησε με βέτο στην ΕΕ διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει λύση στο λιβυκό ζήτημα που δεν θα ακυρώνει τα μνημόνια που υπέγραψε η Τρίπολη και η Άγκυρα, τα οποία χαρακτήρισε απαράδεκτα, καθώς παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

    «Η Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα έχει προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων. Θα βάλουμε βέτο και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών» είπε.

    Όπως ανέφερε, κακώς η Ελλάδα δεν προσεκλήθη στο Βερολίνο και συμπλήρωσε ότι θα έχει και σήμερα επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα.

    «Μπορεί να μην προσκληθήκαμε στη διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ιδιαίτερα σημαντική, εξάλλου, είναι η λεπτομέρεια ότι πριν αναχωρήσει από την Βεγγάζη για την Αθήνα, ο στρατηγός Χαφτάρ είχε συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, Χάικο Μαας, κατά την οποία συμφωνήθηκε η παράταση της κατάπαυσης του πυρός μέχρι της διάσκεψη του Βερολίνου.

    Πάντως, ο Ερντογάν συνεχίζει τις κινήσεις του. Χθες ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατό στη Λιβύη, καθώς και σεισμογραφικό σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που καταγράφονται στο μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η τουρκική ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σαλέχ, ο οποίος δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να ελέγξει τη χώρα μας. Θα τους αναγκάσουμε να παραδοθούν και να σηκώσουν τα χέρια τους».

    Αντιστοίχως και ο Χαφτάρ, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση που η Άγκυρα στείλει στρατό. Στόχος του Ερντογάν είναι να αποτρέψει την κατάρρευση της ετοιμόρροπης κυβέρνησης Σαράτζ, η οποία είναι όργανό του στη Λιβύη και μέσω αυτής από τη μια βάζει πόδι στη Λιβύη και από την άλλη, μέσω του μνημονίου, αποκτά πρόσχημα νομιμότητας για να βάλει χέρι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

    Ο ρόλος του Πομπέο

    Πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, δήλωσε χθες το βράδυ ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, θα ζητήσει στην διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, εκφράζοντας θέσεις πιο κοντά στις ελληνικές.

    «Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με παγκόσμιους ηγέτες και πρόκειται να στηρίξει τρία πράγματα: 1) τη συνέχιση μιας εκεχειρίας στη Λιβύη, 2) την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και 3) μια επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στην Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε πως «ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργανώνουν η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως μέρος του σχεδίου τριών σημείων που σκιαγράφησε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας».



    ΣΧΟΛΙΑ