• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Πολιτική λύση στην Λιβύη – Χαφτάρ: Άκυρα τα μνημόνια με Τουρκία

    • NewsRoom

    Από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Χαλιφά Χαφτάρ


    Συνάντηση περίπου 40 λεπτών είχε το μεσημέρι στο γραφείο του στην Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Χαλιφά Χαφτάρ, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού. Η συνάντηση πραγματοποιείται εν όψει της κρίσιμης Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη, την Κυριακή, στην οποία η Ελλάδα δεν είναι προσκεκλημένη.

    Μετά την συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, όμως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.

    Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

    Ο κ. Χαφτάρ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σαράζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

    Από την συνάντηση στην Βουλή

    Μητσοτάκης: Πολιτική λύση

    Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

    Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

    Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χαφτάρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Σαράζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

    Εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη θα βρεθεί και Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν. Την απόφαση να ταξιδέψει στο Βερολίνο και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Λιβύη ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Το τηλεφώνημα στην Μέρκελ

    Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

    Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.

    Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

    Η καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Η κ. Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.



    ΣΧΟΛΙΑ