• Τράπεζες

    Στο Μαξίμου για τους πλειστηριασμούς οι τραπεζίτες


    Με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συναντάται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση έχει ζητηθεί από την ηγεσία του Μαξίμου και, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων, μετά και την έντονη εσωκομματική αντίδραση που υπάρχει για την προστασία από τους πλειστηριασμούς ακινήτων έως 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει την κατοχύρωση της άτυπης συμφωνίας που έχει υπάρξει με τις τράπεζες ενδεχομένως μέσω σχετικής θεσμικής πρωτοβουλίας. Το όριο της προστασίας ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο και να αφορά συγκεκριμένο χρονική περίοδο π.χ. έως το καλοκαίρι και θα συζητηθεί με τις διοικήσεις των τραπεζών. Το θέμα πάντως έχουν απορρίψει οι θεσμοί, οι οποίοι επισημαίνουν τη σημασία των πλειστηριασμών στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, αλλά και να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Είχε προηγηθεί η δημοσίευση πολυσέλιδου κειμένου- μανιφέστο των “53” στον κυριακάτικο Τύπο ( Real News), όπου η ομάδα της “θεσμικής” εσωκομματικής αντιπολίτευσης, διατύπωνε και στο χαρτί, όσα κατά καιρούς μουρμουράει στις κλειστές κομματικές συνεδριάσεις:

    1. Επανέλεγχο της κυβερνητικής συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ, καθώς ιδιαίτερα με την υπόθεση της πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία … ετρώθη το φιλο-ουμανιστικό προφίλ του κόμματος. ( Πώς γίνεται, λένε, εμείς να πρεσβεύουμε την ειρήνη και να πουλάμε πολεμοφόδια γνωρίζοντας ότι θα πουληθούν για σκοπούς όπως ο βομβαρδισμός αμάχων στην Υεμένη;).

    2. Περαιτέρω νομική θωράκιση των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς, καθώς εκτιμούν ότι η υπάρχουσα, σε μεγάλο μέρος της “προφορική”, εξ ού και ο όρος “συμφωνία κυρίων” που χρησιμοποιείται για το μορατόριουμ Τραπεζών- Κυβέρνησης να μην εκπλειστηριάζονται ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ, εκτιμούν ότι καθόλου δεν αρκεί και ούτε πειστική είναι.

    Στο κλίμα αυτό, δεδομένου και του ξαφνικού πρέσινγκ που άρχισε να νιώθει η κυβερνώσα Αριστερά από τα… αριστερά της ( οι πρώην σύντροφοι της ΛΑΕ πρωτοστατούν στις ματαιώσεις πλειστηριασμών ενώ το ΚΚΕ άρχισε να δείχνει ήδη τα δόντια του στην Κυβέρνηση με επιστροφή στον ακτιβισμό), αναζητείται επικοινωνιακή διέξοδος για να μην χαλάσει το “εορταστικό” κλίμα με τη διανομή επιδομάτων και το τρελό ράλι των ελληνικών ομολόγων.

    Ο εκνευρισμός πάντως που προκαλεί στην Κυβέρνηση η πίεση εξ αριστερών της, είναι εμφανής και κλιμακούμενη.

    Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς και τη ΛΑΕ, ο κ. Τσίπρας τις προάλλες , δήλωσε φωτογραφίζοντας τη, ότι θα έπρεπε να “ντρέπονται” όσοι σπεύδουν να υποστηρίξουν πλούσιους μπαταχτσήδες, ενώ η χθεσινή διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στην Ελευσίνα, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ένετεινε έτι περαιτέρω τα “νεύρα” τινών κυβερνητικών αξιωματούχων.

    Όπως του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, φερ ειπείν, ο οποίος εγκάλεσε τον Περισσό ότι βρίσκεται σε … ολισθηρό δρόμο για να εισπράξει ανταπάντηση- σπόντα για την καταστολή της οποίας εσχάτως μετέρχεται η κυβέρνηση: Μήπως σκέφτονται να απαγορεύσουν και τις συγκεντρώσεις;

    Μάχη για την επικοινωνία

    Από τον κλοιό τούτο, που έχει στηθεί γύρω από την κυβέρνηση έχοντας απέναντι σύσσωμη την αντιπολίτευση να τη σφυροκοπά ( προφανώς κάθε κόμμα από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και με διαφορετικές στοχεύσεις), αναζητείται επικοινωνιακή διαχείριση με ένα και μόνο ζητούμενο: Να καταδειχθεί τόσο το φιλολαικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η αποτελεσματικότητά του στις οικονομικές αποδόσεις.

    Εξ ού και χθες ο κ. Τσίπρας επανέλαβε από την Ελευσίνα πως “εμείς πετυχαίνουμε εκεί που οι άλλοι αποτυγχάνουν”, την ώρα που στο οικονομικό επιτελείο εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα για έκτακτες χορηγήσεις επιδομάτων ( αξιοποιώντας το χρήμα που περίσσεψε από τις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα οι οποίες απορρίφθηκαν).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζες: Νέα δάνεια μόνο με επιστροφή καταθέσεων

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόκκινα δάνεια: Σε πλειστηριασμό 20.000 ακίνητα-Τι είναι το project Solar. Όλο το παρασκήνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: Ποιοι αγοράζουν τώρα Ελληνικά ομόλογα. Ο Χρησμός της UBS

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Καλλίνικος στο mononews: Τα σχέδια του ομίλου Goldair που φέρνουν νέα πνοή στην ελληνική οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ