• Πολιτική

    Κοτζιάς για Σκοπιανό: Θα γίνει σήμερα το τηλεφώνημα

    νικος-κοτζιας

    Νίκος Κοτζιάς


    Θα γίνει σήμερα το τηλεφώνημα Ζάεφ προς τον πρωθυπουργό, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα.
    Εξερχόμενος ο κ. Κοτζιάς δεν έκανε δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ωστόσο σε σχετική ερώτηση για το εάν τελικώς γίνει σήμερα το κρίσιμο τηλεφώνημα από την πλευρά των Σκοπίων, ο κ. Κοτζιάς απάντησε «θα γίνει».
    Σε ερώτηση εάν το κλίμα είναι θετικό και υπό ποιες συνθήκες θα γίνει η συνομιλία ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργός απάντησε «θα σας ενημερώσουν οι πρωθυπουργοί».
    Την είδηση περί τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα μετέδωσαν νωρίτερα το πρωί σκοπιανά μέσα ενημέρωσης. «Οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα» ανέφερε το πρακτορείο Makfax επικαλούμενο ανώτατες διπλωματικές πηγές.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη ο Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Στη συνάντηση θεωρείται πιθανό ο κ. Ζάεφ να παρουσιάσει μία λύση για το Σκοπιανό.

    Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν -στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου- και η καθυστέρηση προέρχεται κυρίως, σύμφωνα με πληροφορίες, από την σκλήρυνση της στάσης του ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ, ο οποίος έχει πολιτικές ρίζες στο εθνικιστικό VMRO.

    Αν και η αλλαγή στάσης του Ντιμιτρόφ διαψεύδεται από την σκοπιανή πλευρά, εντούτοις τα «αγκάθια»(αλλαγή Συντάγματος για το erga omnes και απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών) φαίνεται πως είναι υπαρκτά.

    Η ελληνική πλευρά, πάντως, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «διορθώσεις», τις οποίες φαίνεται πως διεκδικεί η σκοπιανή πλευρά, ειδικά για καθυστέρηση στον χρόνο εφαρμογής του erga omnes χωρίς παράλληλα να καθυστερήσουν οι ενταξιακές τους διαδικασίες σε NATO και ΕΕ.

    Ως «αντάλλαγμα» η ΠΓΔΜ προσφέρει αλλαγές σε άλλα σημεία της συμφωνίας, αλλά κάτι τέτοιο, σημειώνει η ελληνική πλευρά. Σημειώνει ουσιαστικά νέες διαπραγματεύσεις.

    Η Αθήνα, επίσης, τονίζει ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας πιέζει περισσότερο την ΠΓΔΜ.

    Η ελληνική πλευρά τοποθετεί το χρονικό όριο για μια συμφωνία εντός του 2018, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει ξεκαθαρίσει πως το θέμα δεν πρόκειται να μεταφερθεί το 2019, χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό: Και δεν χτυπάει το τηλέφωνο…

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το πονηρό παιχνίδι Ζάεφ-Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό



    ΣΧΟΛΙΑ