• Πολιτική

    Στο φουλ τα μέτρα για τον κορονοϊό: Ακόμη και περιορισμούς στις κινήσεις πολιτών εξετάζει η κυβέρνηση

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βάλει φρένο στην εξάπλωση του κορονοϊού λαμβάνει η κυβέρνηση, η οποία σταδιακά επιβάλλει τον περιορισμό λειτουργίας σε όλο και περισσότερες δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εξετάζουν ακόμη και το κλείσιμο όλων των καταστημάτων -με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων-, την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών με προσωπικό ασφαλείας και μειωμένα δρομολόγια αστικών συγκοινωνιών.

    Δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί και η επιβολή περιορισμού στις μετακινήσεις των πολιτών, δηλαδή να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να πάνε στις δουλειές τους ή για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως η προμήθεια τροφίμων.

    Εξάλλου, σήμερα αναμένεται και η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, που θα αποφασίσει τι θα γίνει με τις εκκλησίες. Ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, από τον οποίο ζήτησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και την αποφυγή συναθροίσεων.

    Πάντως, οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο δημιουργεί προβληματισμό για το κατά πόσο ακολουθούνται τα μέτρα και η έλλειψη πειθαρχίας είναι πιθανόν να οδηγήσει στην λήψη μέτρων ανάλογα με αυτά σε Ιταλία και Ισπανία.

    Επανειλημμένα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Προτιμήσαμε να πάρουμε εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Και σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε», είχε αναφέρει στο μήνυμα του προς τους πολίτες στις 11 Μαρτίου, περιγράφοντας τον τρόπο δράσης της κυβέρνησης.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, (6 μ.μ.) για την εξέλιξη της κατάστασης στην χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό προτάσεις μέτρων.

    Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο Νίκος Χαρδαλιάς, έως τώρα γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων με πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες και θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

    Η κυβέρνηση προχωράει και τον σχεδιασμό για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ενταχθούν στα νοσοκομεία περισσότερα από 900 άτομα, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

    Συνεδριάζει το Eurogroup

    Δύο είναι οι βασικές διεκδικήσεις της Ελλάδας από το σημερινό Eurogroup, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας: χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά.

    Εν όψει του αυριανού Eurogroup, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε η επικαιροποίηση των μέτρων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους τομείς της Υγείας, της απασχόλησης και της στήριξης των επιχειρήσεων λόγω των συνεπειών του κορονοϊού.

    Στο πλαίσιο αυτό έγινε και συζήτηση για τις ελληνικές διεκδικήσεις, τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά



    ΣΧΟΛΙΑ