• Πολιτική

    Στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών θα υπογραφεί αύριο η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ – Δεκάδες αστυνομικοί μεταβαίνουν στο «τριεθνές»


    Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην περιοχή των Πρεσπών, εν αναμονή της τελετής υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο χωριό Ψαράδες στις 10.30 το πρωί.

    Μετά την υπογραφή, οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν στο Oteshovo, στα Σκόπια, προκειμένου να παρακαθίσουν σε γεύμα. Εκεί, δεν θα υπάρξει παρουσία δημοσιογράφων, παρά μόνο φωτογράφων και εικονοληπτών.

    Στην περιοχή τα μέτρα είναι δρακόντεια, με μπλόκα δεκάδων αστυνομικών με κλούβες να σταματούν όλα τα αυτοκίνητα, ζητώντας ταυτότητες. Οι ντόπιοι παρακολουθούν αμήχανοι την πρωτοφανή κινητικότητα.

    Η επίμαχη συμφωνία θα υπογραφεί στο χωριό Ψαράδες. Ένα μικρό, πεζοδρομημένο και γραφικό που μαζί με τον βορειότερο Άγιο Γερμανό, αποτελούν έναν από τους προστατευμένους παραδοσιακούς οικισμούς του Δρυμού.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρευρεθεί μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

    Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Σε αντίθετη περίπτωση θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για προστασία από καιρικά φαινόμενα.

    Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το «παρών» θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

    Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ