• Πολιτική

    Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν μετά την κατάρριψη αμερικανικού drone

    • Newsroom


    Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί καθώς κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Όπως έγινε γνωστό, αμερικανικό drone που βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά του Oρμούζ καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Η είδηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου.

    “Θα υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια σύνορα του Ιράν με όλη μας την δύναμη”, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας  Ali Shamkhani. “Δεν έχει σημασία ποιας χώρας είναι το αεροσκάφος που διασχίζει τον εναέριο χώρο μας”.

    Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης το περιέγραψαν ως κατασκοπευτικό drone και δήλωσαν ότι επλήγη εντός του ιρανικού εναέριου χώρου κοντά στο Kuh Mobarak, στη νότια ακτή του Ιράν.

    Αρχικά οι ΗΠΑ το αρνήθηκαν και δήλωσαν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τους πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο, ωστόσο στη συνέχεια Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε την είδηση.

    Φόβοι για εκτροχιασμό

    Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον είχε αποσυρθεί από τη συγκεκριμένη συμφωνία πριν από ένα χρόνο και επανέφερε τις κυρώσεις σε μία προσπάθεια να πιέσει το Ιράν να περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

    Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά από μια επίθεση σε δύο πετρελαιοφόρα έξω από την είσοδο του Κόλπου. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν, το οποίο αρνήθηκε τη συμμετοχή. Το Ιράν προειδοποίησε τα ευρωπαϊκά έθνη ότι θα παραβιάσει το πολυμερές πυρηνικό συμφωνητικό, το οποίο περιλάμβανε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, μέχρι τις 27 Ιουνίου, εκτός εάν βρουν τρόπο να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

    “Βλέπουμε μια κλιμάκωση και η συχνότητα των επιθέσεων είναι ανησυχητική αν και εξακολουθούν να είναι περιορισμένες”, δήλωσε ο Renad Mansour, ερευνητής στο πρόγραμμα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Chatham House.

    Άνοδος των τιμών του πετρελαίου

    Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά το τελευταίο συμβάν, με τα futures να σημειώνουν άνοδο 3,3% στη Νέα Υόρκη. Οι τιμές του μαύρου χρυσού σημειώνουν έντονες διακυμάνσεις με το δείκτη του αμερικανικού αργού να διαμορφώνεται σε υψηλό πέντε μηνών στις αρχές της εβδομάδας.

    Ο πρόεδρος Donald Trump ενημερώθηκε για το περιστατικό με το drone και παρακολουθεί στενά την υπόθεση, επισήμανε η γραμματέας του Λευκού Οίκου, Sarah Huckabee Sanders.

    “Δεν έχουμε καμία πρόθεση να οδηγηθούμε σε πόλεμο με οποιαδήποτε χώρα, αλλά είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για έναν πόλεμο”, δήλωσε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Hossein Salami, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά την κατάρριψη του drone.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ