• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Άλμα σε υψηλό πενταετίας για τον χρυσό με φόντο τις προθέσεις της Fed

    • Bloomberg


    Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών εκτοξεύθηκε η τιμή του χρυσού, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια.

    Οι ράβδοι προς άμεση παράδοση σημείωσαν άνοδο έως 2,5% στα 1,394,11 δολάρια ανά ουγγιά, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2013, και διαπραγματεύονταν στα 1.381,07 δολάρια στις 13:44 στη Σιγκαπούρη.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη σημείωναν άνοδο 3,6%, φθάνοντας στα 1.397,70 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο από το 2013.

    Το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί από τα τέλη Μαΐου, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης εξαιτίας των επιπτώσεων από την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και καθώς οι κεντρικές τράπεζες υιοθετούν λιγότερου επιθετικούς τόνους.

    Αν και η Fed διατήρησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο την Τετάρτη, ανέφερε ότι είναι «υπομονετική» ως προς το κόστος δανεισμού και πρόβλεψε μεγαλύτερη απώλεια του στόχου του πληθωρισμού στο 2% φέτος.

    «Οι πιο χαλαρές νομισματικές συνθήκες είναι πιθανό να παραμείνουν εδώ», δήλωσε τηλεφωνικά ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς στην CMC Markets Asia Pacific Pty. «Η σημαντική πτυχή αυτής της πορείας είναι ότι διασπά σημαντικά επίπεδα τεχνικής αντίστασης, κι έτσι έχουμε επίσης μια τεχνική ώθηση που ενισχύει αυτήν τη θεμελιώδη μεταβολή των νομισματικών συνθηκών. Προσθέστε σε αυτά και την αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, και έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε καλή απόδοση από τον χρυσό».

    Μιλώντας την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, σημείωσε ότι η διαφαινόμενη πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες «μετατράπηκε σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα» και πολλοί αξιωματούχοι της Fed «βλέπουν τώρα ότι η υπόθεση για μια κάπως πιο χαλαρωτική πολιτική έχει ενισχυθεί».

    Η μετατόπιση αυτή ήρθε μετά την λιγότερο επιθετική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτήν την εβδομάδα, καθώς και μετά τις επιθέσεις εναντίον της Fed από τον πρόεδρο Donald Trump για το ότι δεν έκανε περισσότερα για να ενισχύσει την οικονομία.

    Οι προηγούμενοι κύκλοι χαλάρωσης και τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας έχουν αποδειχθεί ωφέλιμα για τον χρυσό. Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε σχεδόν κατά 20%, όταν τα επιτόκια μειώθηκαν από το 2007 έως το 2008 και στη συνέχεια υπερδιπλασιάστηκε έως τον Σεπτέμβριο του 2011, φτάνοντας ως και στα 1.921,17 δολάρια, καθώς η Fed αγόρασε χρέος και διατήρησε το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ με στόχο την τόνωση της οικονομίας.

    Καθώς οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε μία επέκταση με άνευ προηγουμένου χρονική διάρκεια, οι επενδυτές αναζητούν σήματα για το πότε μπορεί αυτο να αλλάξει. Αν και η ανεργία είναι σε χαμηλό σχεδόν μισού αιώνα και οι μισθοί αυξάνονται, ο Powell εκτίμησε οι αγορές εργασίας μπορεί να μην είναι ακόμα αρκετά σφιχτές για να δημιουργήσουν το είδος της αύξησης του πληθωρισμού με ώθηση από τους μισθούς που επιδιώκει η Fed.

    Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης εν μέσω του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου.

    Αν και η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε και πάλι τη νομισματική πολιτική της αμετάβλητη την Πέμπτη, ο διοικητής της, Haruhiko Kuroda, είναι πιθανό να επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να λάβει και πρόσθετα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, όπως και οι ομολόγοί του στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

    «Δεν είναι σαφές πόσο μπορεί να υποκύψει η Fed τελικά, αλλά οι αποδόσεις του δολαρίου και των κρατικών ομολόγων έχουν βυθιστεί αρκετά προς το παρόν για να ενθαρρύνουν τη ροή κεφαλαίων προς το πολύτιμο μέταλλο», δήλωσε ο Howie Lee, οικονομολόγος της Oversea-Chinese Banking Corp.

    «Ο ρυθμός της ανόδου τον περασμένο μήνα ήταν το λιγότερο αξιοσημείωτος. Αν διασπάσει τα 1.400 δολάρια, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά τεχνικών» αγορών και αγορών μέσω αλγορίθμων που θα μπορούσαν να θέσουν τον χρυσό σε μια σταθερά ανοδική πορεία προς 1.500 – 1.600 δολάρια, είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ