• Πολιτική

    Στην Κωνσταντινούπολη το γεωτρύπανο Γιαβούζ, εγκατέλειψε στα κρυφά την Κυπριακή ΑΟΖ


    «Λύθηκε» το μυστήριο με την τοποθεσία του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο στα τέλη του 2019 είχε μπει στο οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να επιχειρήσει παράνομη γεώτρηση. Το Γιαβούζ, το οποίο από τις 26 Δεκεμβρίου είχε σταματήσει να εκπέμπει σήμα AIS, «έλυσε τη σιωπή του» τη Δευτέρα αποκαλύπτοντας πως βρίσκεται πλέον στην… Κωνσταντινούπολη.

    Όπως μπορεί κάποιος να δει στο marinetraffic το Γιαβούζ βρίσκεται πλέον αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τούζλα. Η αποχώρησή του από την περιοχή του οικοπέδου 8 της κυπριακής ΑΟΖ  είχε φανεί ως πιθανότητα από τις προηγούμενες ημέρες, καθώς το υποστηρικτικό πλοίο Οσμάν Μπέι είχε εντοπιστεί να κινείται βορειοανατολικά της Κύπρου.

    Πάντως, η ακριβής ημερομηνία που το Γιαβούζ αποχώρησε από την περιοχή δεν μπορεί να ειπωθεί. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία επέλεξε να κάνει πως «δεν πρόσεξε» την είσοδο του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στο οικόπεδο πριν από μερικές εβδομάδες, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν πράγματι το γεωτρύπανο βρισκόταν συνεχόμενα στην περιοχή όλη αυτή την περίοδο ή αν μετακινούταν.



    ΣΧΟΛΙΑ