Πολιτική

Στην Ευρωβουλή έφτασε το ζήτημα του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ – «Πυρ ομαδόν» από τους Ευρωπαίους

  • NewsRoom
Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ


To θέμα της δικαστικής περιπέτειας του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Aνδρέα Γεωργίου συζητήθηκε την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο,  με τους Ευρωπαίους εκφράζουν τη στήριξή τους και να τοποθετούνται για την ανάγκη ανεξαρτησίας των στατιστικών αρχών.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μάριαν Θίσεν, αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων υποστήριξε ότι τα στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν επί Ανδρέα Γεωργίου είναι απολύτως σωστά και ακριβή, και πως επί των ημερών του διορθώθηκε η προηγούμενη στρεβλή κατάσταση. Η Μ. Θίσεν τόνισε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και όλων των στατιστικών αρχών στην ΕΕ ελέγχονται τακτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Η ίδια ανέφερε ότι το Eurogroup ενημερώνεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η Μ. Θίσεν είπε ότι η Επιτροπή βοήθησε την Ελλάδα να βελτιώσει την ποιότητα των στατιστικών της και για να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, εκ μέρος των σοσιαλιστών είπε ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ και προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία και νομισματική ένωση. Ο Ρ. Γκουαλτιέρι είπε ότι μετά την παραποίηση των στατιστικών οικονομικών στοιχείων που έγινε στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργίου έπρεπε να κάνει αυτό που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει αξιοπιστία και να φέρει τα νούμερα στα πραγματικά τους επίπεδα. Έκτοτε, η ΕΛΣΤΑΤ κάνει θαυμάσια δουλειά και έχει εξασφαλίσει όλα τα μέτρα για να προασπίσει την ανεξαρτησία της, ενώ η Eurostat από το 2010 εγκρίνει τα στοιχεία της, ανέφερε ο εκπρόσωπος των σοσιαλιστών και κατέληξε:

«Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη της Ελλάδας και την αυτονομία της, λυπούμαστε όμως για τις δικαστικές διαδικασίες που ταλανίζουν τον κ. Γεωργίου και ανησυχούμε για τις συνέπειες μιας τέτοιας υπόθεσης και τον κίνδυνο να υποσκαφθεί οποιαδήποτε αξιοπιστία οποιαδήποτε στατιστικολόγου. Θα πρέπει να τον προστατέψουμε τον στατιστικολόγο για να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του ελεύθερα και αμερόληπτα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών της Ευρωβουλής Ζαν Αρτουί δήλωσε ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών στην Ελλάδα και συνεπώς στην ΕΕ είναι κάτι δεδομένο. “Υποστηρίζουμε τον κ. Γεωργίου διότι εξασφάλισε την αξιοπιστία στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Η ΕΛΣΤΑΤ μετά τον κ. Γεωργίου λειτουργεί βάσει του ευρωπαϊκού Δικαίου. Ο σεβασμός που νιώθουμε για την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης δεν μας αποτρέπει να αισθανόμαστε και ντροπή για τη δίωξή του”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Προϋπολογισμών, ο κύριος Γεωργίου πρέπει να προστατευθεί από πιθανές “πολιτκές παρεμβάσεις”.

Από την πλευρά των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, η επίθεση κατά της Ελλάδας ήταν ακόμα πιο ισχυρή, καθώς μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακούστηκε δημοσίως ότι η Ελλάδα διώκει τον κύριο Γεωργίου επειδή σεβάστηκε τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Σύμφωνα με τους Φιλελευθέρους του ΕΚ ο Ανδρέας Γεωργίου διώκεται «με λύσσα και με σκανδαλώδη τρόπο επειδή απλώς είπε την αλήθεια».

Λαμβάνοντας το λόγο εκ μέρος του ΕΛΚ, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, είπε ότι ο κ. Γεωργίου είναι ένας άριστος επιστήμονας και «θύμα των περιστάσεων και πολιτικών δικαστικών παιχνιδιών». Ο Γ. Κύρτσος είπε ότι ένα μέρος της κοινωνίας φόρτωσε στον κ. Γεωργίου, μέσα στην ένταση της κρίσης, την αναγκαστική ένταξη της Ελλάδας σε δανειακό πρόγραμμα, επειδή δήθεν άλλαξε τα στοιχεία. «Όμως στην πραγματικότητα η Ελλάδα είχε μπει σε πρόγραμμα πρωτού ο κ. Γεωργίου αλλάξει τα στατιστικά στοιχεία, διότι δεν έκανε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όπως έκαναν άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην υπερχρέωση και το αδιέξοδο» είπε.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κατέληξε λέγοντας ότι δεν φταίει ο κ. Γεωργίου για τα προβλήματα της Ελλάδας που συνεχίζονται και εξαιτίας της κρίσης του 2015. Ανέφερε ωστόσο, ότι κάποιοι δικαστικοί, όπως η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και σημερινή σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα, αξιολογούν την κατάσταση διαφορετικά, καθώς είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καταγγέλλοντας το δανειακό πρόγραμμα. «Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, είναι να επιμείνουμε να τελειώσει η δικαστική περιπέτεια του κ. Γεωργίου», είπε ο Γ. Κύρτσος .

Λαμβάνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι για το έλλειμμα του 2009 που ήταν 15,1% και όχι 6% με βάση τα πλαστά στοιχεία, έφταιγε η κυβέρνηση της ΝΔ και όχι ο κ. Γεωργίου. «Χαίρομαι γιατί το Συμβούλιο, η Επιτροπή, η Eurostat, το Eurogroup, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, επιβεβαιώνουν ότι σήμερα και όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, μετά το 2010, τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία είναι απόλυτα αξιόπιστα», είπε ο Δ. Παπαδημούλης. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι σεβόμαστε απόλυτα και εγκυόμαστε την ανεξαρτησία, τόσο της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και της ελληνικής Δικαιοσύνης και πρόσθεσε λέγοντας πως «όσοι επιχειρούν σήμερα να αξιοποιήσουν τις δικαστικές περιπέτειες που ταλαιπωρούν τον κ. Γεωργίου για να πλήξουν την Ελλάδα, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να υπενθυμίζουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τα πλαστά στοιχεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή δύο ετών στον Ανδρέα Γεωργίου


ΣΧΟΛΙΑ