• Πολιτική

    ΣτΕ: Τα πέντε νησιά ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ

    στε

    Συμβούλιο της Επικρατείας


     «Ανήθικη» χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι πέντε νησιών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση την υπουργική απόφαση παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ, καθώς, όπως λένε, «συνδέει την παράταση με τον μέσο αριθμό των φιλοξενούμενων στα Hot Spot».

    Οι δήμοι Σάμου, Λέρου, Λέσβου, Χίου και Κω και η περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου  προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και  ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκε μόνο για ένα εξάμηνο ο μειωμένος ΦΠΑ, υπό την προϋπόθεση, ο αριθμός των προσφύγων στα τοπικά  Hot Spot να υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας τους.
    Υποστηρίζουν στην προσφυγή τους ότι η στάθμιση του αριθμού των προσφύγων στα  hot spot με την εξάμηνη παράταση του ΦΠΑ προσβάλλει την τοπική αυτοδιοίκηση και εγκαθιδρύει το δόγμα «όσο περισσότερες και αθλιότερες είναι οι συνθήκες διαβίωσης τόσο χαμηλότερος ο ΦΠΑ» για ορισμένους μήνες.

    Παράλληλα στρέφονται και κατά της παράτασης για   μόνο ένα εξάμηνο, δηλαδή από 1.1.2019 έως και 30.6.2019.

    Όπως λένε,  η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα 5 αυτά νησιά, θα οδηγήσει:

    -Στην αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων, λόγω της αύξησης των εμπορευμάτων, πρώτων υλών, ενώ παράλληλα μειώνει το εισόδημά τους,

    -Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών και

    -Στη μείωση των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων, λόγω της μείωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στην «εκπνοή» του 2018: Δημοσιεύθηκε η παράταση του νόμου Κατσέλη και του μειωμένου ΦΠΑ σε 5 νησιά



    ΣΧΟΛΙΑ