• Πολιτική

    ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση του επιδόματος στις πολύτεκνες μητέρες

    παιδιά


    Η κατάργηση της τιμητικής για τις πολύτεκνες μητέρες ισόβιας σύνταξης είναι συνταγματική και νόμιμη, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με το σκεπτικό ότι ήταν αναγκαία λόγω του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος.

    Η ισόβια σύνταξη των 102 ευρώ καταργήθηκε το Νοέμβριο του 2012 και η συνταγματικότητα ή όχι της συγκεκριμένης διάταξης του μνημονιακού νόμου κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη μετά από προσφυγή πολύτεκνης μητέρας.

    Η αγρότισσα μητέρα προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Λάρισας, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες είναι αντίθετη στο άρθρο 21 του Συντάγματος που προστατεύει την οικογένεια και ειδικά τις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες «έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος».

    Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄αριθμ. 719/2018 απόφασή του, απαντώντας στο προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, έκρινε ότι η κατάργηση της ισόβιας συντάξεως πολύτεκνης μητέρας που έγινε με τις διατάξεις του ν. 4093/2012 «δεν αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 21 παράγραφος 2 του Συντάγματος».

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η ισόβια σύνταξη πολύτεκνης δεν εχορηγείτο με σκοπό το βιοπορισμό της μητέρας, όπως συμβαίνει στις συντάξεις που αποτελούν κοινωνικο-ασφαλιστικές παροχές και η χορήγησή τους συνδέεται με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και τη συμπλήρωση ελαχίστου χρόνου ασφαλίσεως, αλλά είχε τιμητικό χαρακτήρα.

    Ωστόσο, με το νόμο 4093/2012 επιδιώχθηκε, κατά το ΣτΕ «η αναμόρφωση και εκλογίκευση των μέχρι τότε οικογενειακών επιδομάτων ενόψει και της οξείας δημοσιονομικής κρίσεως με τη χορήγηση νέου επιδόματος από το πρώτο παιδί και την παρεχόμενη έτσι, κατ’ αποτέλεσμα, μεγαλύτερη στήριξη στις οικογένειες με περισσότερα παιδιά και συνεπώς στις πολύτεκνες οικογένειες.

    Με μεταγενέστερο νομοθέτημα ελήφθη ειδική πρόνοια υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών με τη χορήγηση επιπλέον επιδόματος (ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων) και την παρεχόμενη με τον τρόπο αυτό «μείζονα κοινωνική προστασία στις πολύτεκνες οικογένειες».

    Στο σκεπτικό τους οι σύμβουλοι Επικρατείας καταλήγουν ότι με το σύστημα αυτό της ρυθμίσεως της κρατικής φροντίδας υπέρ των πολυτέκνων, καθώς και των οικονομικώς αδύναμων οικογενειών, ενόψει και της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας κατά τον χρόνο θεσπίσεως των μέτρων, εκπληρώνεται η υποχρέωση του κοινού νομοθέτη που απορρέει από το άρθρο 21 του Συντάγματος για την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας και της οικογένειας εν γένει.

    Παράλληλα, μάλιστα εξυπηρετείται ο σκοπός για τον οποίο θεσπίσθηκε, η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, δηλαδή η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, η εξυπηρέτηση του οποίου συνιστά και λόγο γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξαλλος ο Κρέτσος με την απόφαση του ΚΑΣ: «Γελοιοποιείτε τη χώρα!»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναγερμός στην Λάρισα για τον 23χρονο που εξαφανίστηκε – Πάσχει από σοβαρά προβλήματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προανακριτική Novartis: «Τίτλους τέλους» έως τις 20 Απριλίου προανήγγειλε ο Σπ. Λάππας



    ΣΧΟΛΙΑ