• Πολιτική

    ΣτΕ: Ενέκρινε με παρατηρήσεις τα ΠΔ για την ένταξη στο ΕΣΥ των νοσοκομείων των φυλακών Κορυδαλλού

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    “Πέρασαν” από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως νόμιμα αλλά με σωρεία παρατηρήσεων για  παραλείψεις και προχειρότητες στα κείμενα, τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και Υγείας με τα οποία το νοσοκομείο  και το ψυχιατρείο  κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

    Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με δύο γνωμοδοτήσεις, κρίνει ότι τα Π.Δ. δεν προκαλούν επιβάρυνση στο κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι δαπάνες λειτουργίας των μονάδων και η διατροφή των ασθενών θα γίνεται όπως γινόταν μέχρι τώρα από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι δαπάνες  συντήρησης και ανανέωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού υλικού θα επιβαρύνουν το νοσοκομείο «Αττικόν» και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

    Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι δεν έχει προσδιοριστεί ο φορέας που θα επιβαρυνθεί την ετήσια δαπάνη των 75.000 ευρώ για την προμηθεία του φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, της «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού».

    Οι  σύμβουλοι Επικρατείας καλούν  το υπουργείο Δικαιοσύνης να προσθέσει στο κείμενο του διατάγματος  ότι προκαλείται για τη ψυχιατρική μονάδα ετήσια δαπάνη 75.000 ευρώ ανά υπουργείο (Δικαιοσύνης και Υγείας).

    Ανάλογη παρατήρηση έκανε το ΣτΕ και για το δεύτερο διάταγμα και το νοσοκομείο κρατουμένων, όπου η ετήσια δαπάνη είναι 115.000 ευρώ.

    Επιπλέον κατά το ΣτΕ,  τα δύο σχέδια Π.Δ. έχουν στο κείμενό τους «κακότεχνες διαγραφές που δημιουργούν αμφιβολίες και θεωρούνται ως εκ τούτου ότι δεν αποτελούν διατάξεις του σχεδίου Π.Δ.» ενώ στο ένα κείμενο υπάρχουν χειρόγραφες αγκύλες “για τις οποίες δεν καθίσταται σαφές αν αποτελούν απλώς σημεία στίξης ή αν υποδηλώνουν πρόθεση διαγραφής ή οριστική διαγραφή της αντίστοιχης διάταξης”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο ΣτΕ τα Προεδρικά Διατάγματα για την ένταξη του Νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ



    ΣΧΟΛΙΑ