Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης: Add mononews.gr on Google

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας προέβη η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια, με αφορμή πανό που ανάρτησαν οπαδοί της ομάδας ΜΖΤ Σκοπίων στον αγώνα μπάσκετ με τον Ηρακλή, στις 6 Οκτωβρίου.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο πλαίσιο των προκριματικών του FIBA Europe Cup και προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής διπλωματικής αποστολής.

1

Ο χάρτης και ο Ήλιος της Βεργίνας

Στο πανό απεικονιζόταν χάρτης στον οποίο τμήματα της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Χαλκιδική, καθώς και περιοχές της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, εμφανίζονταν ως εδάφη της Βόρειας Μακεδονίας.

Το πανό πλαισιωνόταν από τον Ήλιο της Βεργίνας και έφερε την επιγραφή: «Το ιερό σου όνομα θα το υπερασπιστούμε σε όλο τον κόσμο».

Η αντίδραση της ελληνικής Πρεσβείας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της τοπικής ενημερωτικής ιστοσελίδας «360 Stepeni», η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια επιβεβαίωσε ότι έθεσε το ζήτημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε, στην παρέμβασή της συμπεριέλαβε και τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το πανό αναρτήθηκε παρουσία του υπουργού Αθλητισμού της χώρας.

«Η Πρεσβεία έθεσε το ζήτημα της ανάρτησης του πανό, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε, αυτό αναρτήθηκε παρουσία του Υπουργού Αθλητισμού της Βόρειας Μακεδονίας. Επισημάναμε ότι το περιεχόμενο και ο συμβολισμός του πανό αντιβαίνουν στις υποχρεώσεις και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως εκ τούτου, το ζήτημα τέθηκε υπόψη των Αρχών της Βόρειας Μακεδονίας μέσω της ενδεδειγμένης διπλωματικής οδού», ανέφερε η ελληνική Πρεσβεία.

Καταγγελία από την ΚΑΕ Ηρακλής

Για το πανό που αναρτήθηκε από τους οπαδούς της ΜΖΤ Σκοπίων, η ΚΑΕ Ηρακλής προχώρησε σε επίσημη καταγγελία προς την κομισάριο του αγώνα.

Παράλληλα, η ελληνική ομάδα ενημέρωσε για το περιστατικό και την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Μετέφερε στον Τραμπ το μήνυμα της Τεχεράνης για το τέλος του πολέμου στο Ιράν

Τραμπ για Ζελένσκι: Ήρθε η ώρα η Ουκρανία να αποκτήσει νέο πρόεδρο

Τουρκία: Απαγορεύει τα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών