• Πολιτική

    Στο ΣτΕ τα Προεδρικά Διατάγματα για την ένταξη του Νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ


    Δεκαέξι μήνες μετά την εξαγγελία της ένταξης του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, τα Προεδρικά Διατάγματα του υπουργού Δικαιοσύνης διαβιβάστηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει τη συνταγματικότητα τους, δίνοντας την τελική έγκριση για τις αλλαγές που προβλέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Συγκεκριμένα προβλέπονται:

    – Η «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» συνδέεται με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β΄ Ψυχιατρική Κλινική /τομέας ψυχικής υγείας) και αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες θεραπευτικές υπηρεσίες του. Το «Αττικόν» αναλαμβάνει πλήρως το επιστημονικό και θεραπευτικό έργο της Ψυχιατρικής Μονάδας Κρατουμένων Κορυδαλλού, το οποίο είναι δυναμικότητας 200 κλινών (180 ανδρών, 10 νεαρών ατόμων και 10 γυναικών).

    – Το ψυχιατρείο θα λειτουργεί σε επίπεδο διεύθυνση, με 3 τμήματα και 5 υπομονάδες (αυξημένης φροντίδας, βραχείας-μέσης νοσηλείας, μακράς νοσηλείας, μεταθεραπευτικής παρακολούθησης, κ.λπ.), ενώ διατηρούνται οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις.

    – Το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα είναι δυναμικότητα 100 κρατουμένων (50 κλίνες για βραχεία νοσηλεία και 50 για ιατρική παρακολουθήσει και θεραπεία χρονίων πασχόντων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους) και θα συνδέεται επιστημονικά με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων (Πειραιάς).

    – Όταν δεν εφημερεύει το Νοσοκομείο της Νίκαιας τα έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά θα παραπέμπονται για την αντιμετώπιση ή τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία Αττικόν, Θριάσιο, Τζάνειο, Μεταξά, Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Σωτηρία, εφόσον αυτά εφημερεύουν, αλλά μπορεί, σε ειδικές περιπτώσεις, να παραπέμπονται και στα ιατρεία νοσοκομείων της Αττικής. Η ένταξη του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ προβλέπεται να γίνει 2 μήνες μετά την ημέρα δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



    ΣΧΟΛΙΑ