• Πολιτική

    Στ. Πιτσιόρλας: Τι είπε για τον Σκαραμαγκά και την απόφαση του ΚΑΣ για τον ΟΛΠ

    Στέργιος Πιτσιόρλας 60 ετών -Υφυπουργός Ανάπτυξης


    Καθησυχαστικός για τη διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά την αρνητική απόφαση του Εφετείου για το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και την υλοποίηση του master plan στον ΟΛΠ, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο για την Ναυπηγοεπισκευή και τον ναυτιλιακό εξοπλισμό.

    Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας απευθυνόμενος σε εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων ανέφερε πως η πρόσφατη ετυμηγορία του Εφετείου για την απόφαση της Διαιτησίας, που επιδίκασε 150 εκατ. ευρώ στην ΕΝΑΕ δεν βάζει κανένα εμπόδιο στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης, ενώ τόνισε πως όταν φθάσει η στιγμή να καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα, αυτά θα προσμετρηθούν στο ενεργητικό της επιχείρησης, και στη συνέχεια με βάση τον πίνακα κατάταξης θα πληρωθούν οι πιστωτές, με ένα μεγάλο μέρος να κατευθύνεται για την εξόφληση των εργαζομένων.

    Ο υπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει πως η αρχική απαίτηση της ΕΝΑΕ, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ήταν πάνω από 1 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Πιτσιόρλας γνωστοποίησε ακόμη πως η διαδικασία εκποίησης του εμπορικού σκέλους έχει ολοκληρωθεί και ήδη βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης προσφορών ενώ αποκάλυψε ότι πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το στρατιωτικό σκέλος των ναυπηγείων. Ξεκαθάρισε παράλληλα πως η ένταξη των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης ήταν μονόδρομος για να επανέλθουν σε λειτουργία, και υπογράμμισε πως έγινε με την σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, προκειμένου να ανακτηθούν οι κρατικές ενισχύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην επιχείρηση.

    Όσον αφορά στη διαδικασία διάσωσης των ναυπηγείων Ελευσίνας, ο υπουργός είπε ως υπάρχει μια σοβαρή προσφορά και εκτίμησε πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις για την κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς και στη συνέχεια του αιτήματος εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

    Αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε και στην πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ για το master plan του ΟΛΠ, με τον κ. Πιτσιόρλα να δηλώνει πως η κήρυξη μεγάλου μέρους του λιμανιού σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν εμποδίζει την υλοποίηση επενδύσεων αλλά ούτε και τις επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν στους χώρους αυτούς. Μάλιστα, υπογράμμισε πως η πρόθεση όλων να προχωρήσουν οι επενδύσεις της Cosco στον Πειραιά καταγράφηκε και στη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία εκπροσώπων της κινέζικης εταιρείας.

    Να σημειωθεί πως στη σημερινή συνάντηση για την Ναυπηγοεπισκευή και τον ναυτιλιακό εξοπλισμό το παρόν έδωσαν ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρ. Λαμπρίδης, καθώς και εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της Ελληνικής Παραγωγής, του ΕΒΕΠ, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής- Πειραιώς, του ΒΕΠ, του Επιχειρηματικού Πάρκου Σχιστού, της HEMEXPO.

    Στο κλείσιμο της συνάντησης συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας με συμμετοχή όλων των φορέων (συναρμόδια υπουργεία, παραγωγικοί φορείς, επιχειρήσεις) και ο οδικός χάρτης για τη χάραξη της στρατηγικής του τομέα της ναυπηγικής και ναυτιλιακού εξοπλισμού. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας της ομάδας για να κατατίθενται οι προτάσεις και να υπάρχει συνεχής ανατροφοδότηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πιτσιόρλας: «Θα υπάρξουν τόσο στην Ελευσίνα όσο και στον Σκαραμαγκά» –  Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της η ONEX

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΛΠ: Η «Οδύσσεια» του master plan μέχρι τη συμφωνία Cosco-κυβέρνησης



    ΣΧΟΛΙΑ