• Top Stories

    Σοκαριστική αποκάλυψη: «Χαλασμένο τηλέφωνο» μεταξύ ΕΛ.ΑΣ και Πυροσβεστικής τις κρίσιμες ώρες της 23ης Ιουλίου

    • NewsRoom

    (εικόνα αρχείου)


    Ανησυχητική και συνάμα απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου. Οι αστυνομικοί που εκείνο το απόγευμα βρέθηκαν στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά δεν είχαν καμία επικοινωνία με την Πυροσβεστική για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, καθώς οι αξιωματικοί που εκτελούσαν υπηρεσία εκφωνητών στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ τηλεφωνούσαν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, για να ζητήσουν πληροφορίες, χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση!

    Τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημα έγγραφα που πρόκειται να σταλούν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, στο πλαίσιο δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

    «Η ενημέρωση της ΓΑΔΑ ήταν αποκλειστικά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο» αναφέρεται σε έγγραφο, σύμφωνα με αποκαλύψεις της Καθημερινής. Τα σχετικά έγγραφα αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι η Πυροσβεστική δεν προέβη σε καμία επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι εκφωνητές της ΓΑΔΑ δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, καθώς ουδείς απαντούσε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης.

    Σε υπηρεσιακό έγγραφο, μάλιστα, επισημαίνεται ότι η μόνη επικοινωνία της ΓΑΔΑ με στέλεχος της Πυροσβεστικής ήταν όταν ένας πυροσβέστης τηλεφώνησε στο «100» προκειμένου να ενημερώσει για εγκλωβισμένα άτομα σε σπίτι στον Νέο Βουτζά. «Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τη φωτιά ούτε αίτημα για συνδρομή ή παροχή βοήθειας. Η ενημέρωση του κέντρου γινόταν μόνο από αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο». Στη δεύτερη αναφορά, αντίστοιχα, ο υπογράφων αναφέρει ότι «τηλεφωνήσαμε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς που λειτουργούν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής χωρίς ποτέ να λάβουμε απάντηση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προσοχή! Τοξική η ατμόσφαιρα στο Μάτι, απαραίτητες οι μάσκες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρκαγιά στο Μάτι: Στις επικοινωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων για λάθη στο συντονισμό στρέφονται οι εισαγγελείς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φονική πυρκαγιά: Τι αναζητούν οι εισαγγελείς για την απόδοση ευθυνών



    ΣΧΟΛΙΑ