• Πολιτική

    Σοφία Γραμματά: Ποια είναι η ειδική απεσταλμένη του Υπουργείου Εξωτερικών για τα Δυτικά Βαλκάνια

    • Contributor
    Σοφία Γραμματά

    Σοφία Γραμματά


    Την εν ενεργεία Πρέσβη της Ελλάδας στο Βουκουρέστι επέλεξε ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας και ως ειδική απεσταλμένη του Υπουργείου στα Δυτικά Βαλκάνια, σηματοδοτώντας, σε ένα ακόμα επίπεδο, την προτεραιότητα που δίνει η Αθήνα στην περιοχή, αλλά και την κρισιμότητα των εξελίξεων σε σχέση με τα ευρύτερα εθνικά συμφέροντα.

    Ενδεικτικό των προθέσεων και των στοχεύσεων της Κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι ο ορισμός της κας. Γραμματά στοιχειοθετεί την ενίσχυση του “μοντέλου” που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της Λιβύης, με την τοποθέτηση, πάλι με απόφαση Δένδια, του Πρέσβη στην Αλγερία Γ. Ζαχαριουδάκη ως ειδικού απεσταλμένου, τον Μάρτιο του 2022 και του κ. Κωστόπουλου για την περιοχή του Σαχέλ.

    Ανάλογες πρακτικές ακολουθούνται σε όλες τις σύγχρονες διπλωματίες, όπως αυτή των ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Μπάιντεν για το Περιβάλλον και το Κλίμα, ορίστηκε ο πρώην ΥΠΕΞ και υποψήφιος Πρόεδρος Τζ. Κέρρυ.

    Ο κα. Γραμματά, μητέρα δύο παιδιών, πτυχιούχος της Νομικής, με άριστη γνώση τριών ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά) εισήχθη στον Διπλωματικό Κλάδο το 1993 και η πρώτη της θέση ήταν Αναπληρώτρια Επικεφαλής Πρεσβείας και Πρόξενος στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ερεβάν της Αρμενίας.

    Έχει “περάσει”, μεταξύ άλλων, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, διετέλεσε Επικεφαλής του τμήματος Επιχειρήσεων, στη Διεύθυνση ΝΑΤΟ, εργάστηκε στη Διεύθυνση Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και Πολιτικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Διευθύνεις Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, τη Διεύθυνση Βορείου Αμερικής (Τμήμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής) του ΥΠΕΞ.

    Μετά από τον ορισμό της ως Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο της Γερμανίας, τοποθετήθηκε Υποδιευθύντρια στη Διεύθυνση σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ από τον Μάιο του 2017 έως το Νοέμβριο του 2019 ήταν η Διευθύντρια της Διεύθυνσης χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου.

    Διαβάστε επίσης

    Συνάντηση Μητσοτάκη με τους δημάρχους 42 μικρών νησιών – Συνολικές επιχορηγήσεις 482,5 εκατ. ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ