• Πολιτική

    Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές για το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    «Όχι» στην αναβολή της συζήτησης που θα κρίνει τη νομιμότητα και της νέας υπουργικής απόφασης για το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες είπαν, οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Οι δικηγόροι των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών ήταν εκείνοι που ζήτησαν την αναβολή, καθώς, όπως είπαν, ετοιμάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση, αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι έπρεπε ήδη να είχε υπογραφεί η νέα υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες προσαρμοσμένη στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και αφού δεν έχει αυτό υλοποιηθεί πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό, σύμφωνα με την αρχή της χρηστής διοίκησης.

    Μετά την απόρριψη του αιτήματος οι νομικοί εκπρόσωποι των 2 πλευρών αντάλλαξαν τα νομικά επιχειρήματα τους.

    Οι 6 δικαστικές Ενώσεις ζητούν να ακυρωθεί η από 19.10.2017 υπουργική απόφαση, καθώς τίθεται θέμα παραβίασης του δεδικασμένου που προέκυψε από την υπ΄ αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού, όπως υποστηρίζουν, με τη νέα υπουργική απόφαση επαναλαμβάνονται ρυθμίσεις της προηγούμενης.

    Η πρώτη απόφαση του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την προηγούμενη υπουργική απόφαση (υπ΄ αριθμ. 1846οικ./13.10.2016).

    Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η νέα υπουργική απόφαση (υπ΄ αριθμ. 1069/19.10.2017) δεν προέβλεψε εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των ετών 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016) με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

    Οι δικηγόροι των Ενώσεων τόνισαν στις τοποθετήσεις τους ότι σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αναγκάζονται να δηλώσουν τις πηγές προέλευσης των χρημάτων που έχουν σε Τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και όταν οι λογαριασμοί αυτοί είναι κοινοί με τρίτα πρόσωπα.

    Οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου τόνισαν ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται τη νέα νομοθετική ρύθμιση και θα είναι έτοιμη τον επόμενο μήνα, για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, η οποία θα είναι προς την κατεύθυνση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.

    Παράλληλα, οι δικηγόροι του Δημοσίου τόνισαν ότι η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες, πλέον της μνημονιακής υποχρέωσης, πιέζουν για αυτό οι δανειστές, κάτι που έχει συνέπειες στην αξιολόγηση της χώρας μας.

    «Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν δικαστήρια στην Ελλάδα», ήταν το σχόλιο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: «Eχουμε έρθει για τον Aρη τον Φλώρο, πες μας πού μένει»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπυράκη: Τη Δευτέρα ο Καμμένος θα κληθεί να απαντήσει τέσσερα σοβαρά ερωτήματα



    ΣΧΟΛΙΑ