• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ οδηγούνται σε «γάμο» ή σε «σφαγή» για την ηγεμονία της Κεντροαριστεράς;

    Μπορούν να τα βρουν Ανδρουλάκης με Κασσελάκη;

    Μπορούν να τα βρουν Ανδρουλάκης με Κασσελάκη;


    «Και τώρα οι δυο τους». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Για τα αποτελέσματα που ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα πρέπει να είναι καθόλου χαρούμενος στη Νέα Υόρκη που βρίσκεται, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάθε λόγο να είναι πανευτυχής από το «αποτύπωμα» που αφήνει το ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Πριν καλά – καλά γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις από τα κόμματα, στο τραπέζι μπαίνει περισσότερο επιτακτικά από ποτέ το θέμα της ηγεμονίας της Κεντροαριστεράς.

    Ποιος δηλαδή θα οδηγήσει τις εξελίξεις μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και ποιος θα είναι ο ισχυρός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Θα είναι ο κ. Κασσελάκης που φιλοδοξεί να παρουσιάσει έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως κινδυνεύει με διάσπαση και αφανισμό;

    Ή θα είναι το ΠΑΣΟΚ που θέλει να πιστεύει ότι έχει κάνει come back και μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρό αντιδεξιό πόλο που ονειρεύεται ο αρχηγός του, ο οποίος μιλά συχνά για διακυβέρνηση της χώρας;

    Ενώ υπάρχουν και οι φωνές που μιλούν για «τρίτο δρόμο». Δηλαδή ακόμη και για «γάμο» ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ αφού ο «αρραβώνας» στις κάλπες, δηλαδή η στήριξη κοινών υποψηφίων στέφθηκε με επιτυχία.

    Σε κάθε περίπτωση τα δύο κόμματα βρίσκονται για άλλους σε τροχιά σύγκρουσης και αλληλοσπαραγμού και για άλλους σε φάση σύγκλισης.

    Δεν είναι καθόλου τυχαία τα «ανοίγματα» που έγιναν τις τελευταίες ώρες από τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου έξω από το εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα, το βράδυ της Κυριακής. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε το σύνθημα για σύμπλευση των κεντροαριστερών δυνάμεων.

    Διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ

    Την «μπαγκέτα» πήρε ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος ανοικτά μίλησε ακόμη και για κοινά ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές.

    Ακόμη πιο φανερή ήταν η διάθεση για συνεργασία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος στο μήνυμά του τόνισε: «Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται: Διώχνει “γόνους”, “ημετέρους”, διεφθαρμένους» δήλωσε δίνοντας το δικό του στίγμα.

    Η Ανανεωτική Αριστερά, με δήλωση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θόδωρου Μαργαρίτη, ανέφερε: «Η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων είναι ένα σαφές μήνυμα από τους πολίτες. Δεν υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Ο προοδευτικός κόσμος στήριξε ενεργά τις επιλογές ανατροπής. Με βάση προγράμματα, αυτοδιοικητικά σχήματα και σοβαρά πρόσωπα. Με καθαρή εντολή για συνεργασίες όπου είναι εφικτό απέναντι στη δεξιά κυριαρχία». Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «ακόμα και ψηφοφόροι του ΚΚΕ έσπασαν τη γραμμή λευκού και αποχής και στήριξαν θετικά προοδευτικούς υποψηφίους», καθώς και ότι «το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έκανε ορθές επιλογές σε πρόσωπα και προγράμματα που διευκόλυναν σημαντικές εκλογικές καταγραφές και πολιτικές συνεργασίες».

     

    Χρ. Σπίρτζης - Π. Σκουρλέτης
    Χρ. Σπίρτζης – Π. Σκουρλέτης

    Απάντηση έδωσε σε όλους ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος μίλησε για συγκρότηση συμμαχιών αλλά όχι για ένωση των προοδευτικών δυνάμεων. «Από τότε που δώσαμε στη διεύρυνση του χώρου μας, την προοπτική της εγκατάλειψης της Αριστεράς, άρχισε η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

    Ανεπίσημα, από την Κουμουνδούρου μίλησαν για ήττα του συστήματος Μαξίμου και για νίκη του προοδευτικού χώρου.

    «Η πολιτική του ΣΥΡΊΖΑ – ΠΣ και του Στέφανου Κασσελάκη για στήριξη όλων των προοδευτικών σχημάτων με πολιτική γενναιότητα και διαύγεια απέδωσε καρπούς.

    Οι πολίτες επιδοκίμασαν τη πολιτική του ΣΎΡΙΖΑ- ΠΣ υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

    Αποδείχτηκε ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων όπου επιτεύχθηκε λειτούργησε πολλαπλασιαστικά δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική που συνέτριψε τις δυνάμεις της συντήρησης.

    Ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία. Όμως η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια. Ο ΣΎΡΙΖΑ – ΠΣ το κάνει».

    Αυτές είναι οι σαφείς αναφορές από την πλευρά της Κουμουνδούρου οι οποίες πάντως εκλαμβάνονται και ως η «λογική του ηττημένου». Με απλά λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των νικητών στις αυτοδιοικητικές εκλογές και προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την ήττα γαλάζιων υποψήφιων.

    Βεβαίως στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πιο κοντά στον Γ. Παπανδρέου αφήνοντας αιχμές κατά του Ν. Ανδρουλάκη τον οποίον κατηγορούν για αλαζονεία.

    Βεβαίως στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να μην είναι το δεύτερο κόμμα εξουσίας και σχεδόν ικετεύοντας ζητούν συγκλίσεις.

     

    Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ

    Από το επίσημο ΠΑΣΟΚ δεν συμμερίζονται τις απόψεις εκείνων που μιλούν ανοικτά για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ κι επιμένουν σε αυτόνομη πορεία που θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις. Δεν συμφωνούν δηλαδή στην παρούσα φάση με όσους μιλούν για κοινά ψηφοδέλτια και για σύμπλευση σε προγραμματικό επίπεδο, αφού, λένε, δεν υπάρχει ένα τέτοιο πεδίο συνεννόησης.

    Εκτιμούν ότι η εκλογή Κασσελάκη δεν έχει αλλάξει πολλά στην Κουμουνδούρου, βάζοντας στο στόχαστρο τον Παύλο Πολάκη και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Πώς θα συνεννοηθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη και του κ. Παππά;» αναρωτιούνται.

     

     

    Κι από την άλλη τονίζουν με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών αφού ακόμη και σε περιπτώσεις όπως ο αξιόλογος Δ. Κουρέτας ή ο Στέλιος Αγγελούδης στη Θεσσαλονίκη, δεν είχαν την ξεκάθαρη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Α λα καρτ συμπλεύσεις και συνεργασίες για το καλό της Κεντροαριστεράς δεν έχουν καμιά λογική. Όχι επειδή συμφέρει τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο να συμφωνήσουμε», λένε από το ΠΑΣΟΚ.

    Αλλωστε, μετρώντας τις δυνάμεις τους στην Χαριλάου Τρικούπη μετά τα αποτελέσματα των εκλογών βλέπουν ότι σε 110 δήμους το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρή παρουσία, βλέπουν τη νίκη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βλέπουν την Κρήτη με τον Στ. Αρναουτάκη, βλέπουν τον Δ. Κουρέτα στη Θεσσαλία.

    Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις ευρωεκλογές θα είναι επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κ. Μητσοτάκη ώστε να δείξουν ότι μόνον αυτοί κάνουν αντιπολίτευση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζει στην εσωστρέφεια.

    Λένε ακόμη και κάτι επίσης σημαντικό: Οσο το ΠΑΣΟΚ δείχνει να ενισχύεται, θα υπάρξουν πολλές φυγόκεντρες τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη αλλά και απλοί ψηφοφόροι θα θελήσουν να βρουν πολιτικό καταφύγιο στο ΠΑΣΟΚ, ειδικά τώρα που φαίνεται ότι αναβάλλεται για πολύ αργότερα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως η εσωστρέφεια, οι συγκρούσεις και ο εμφύλιος θα είναι σε καθημερινή βάση.

    Κι έτσι πιστεύουν ακράδαντα στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη ότι μπορούν να είναι δεύτερη δύναμη στις ευρωεκλογές και η πραγματική αντιπολίτευση και η εναλλακτική λύση απέναντι στη δεξιά του Κ. Μητσοτάκη.

    «Αυτή η στρατηγική μας ήταν νικηφόρα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχιστεί. Θα εκφράσουμε τις αγωνίες του προοδευτικού κόσμου, γι’ αυτό καλούμε κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη να αγωνιστούμε μαζί για να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή, που έχει ανάγκη ο τόπος. Η χθεσινή νίκη απέδειξε ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», ανέφεραν από το ΠΑΣΟΚ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ραντεβού Μητσοτάκη με τον εκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα αύριο στο Μαξίμου
    ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Θα συνεχιστεί η νικηφόρα στρατηγική έναντι της ΝΔ



    ΣΧΟΛΙΑ