• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ… με την παράνοια στη Βουλή: Το νέο κόμμα, οι «Κασσελακικοί» και οι μάχες που αναμένονται

    Κασσελάκης και Αχτσιόγλου μαζί και... χώρια

    Κασσελάκης και Αχτσιόγλου από το… παρελθόν με το φιλί του Ιούδα


    Δύο ΣΥΡΙΖΑ εντός της Βουλής με διακριτούς ρόλους και τακτική, αλλά και με έντονες αντιπάθειες μεταξύ των μέχρι χθες συντρόφων, θα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Ο χάρτης της Αριστεράς, αλλά και του Κοινοβουλίου, αλλάζει άρδην μετά την ανεξαρτητοποίηση χθες 9 βουλευτών, δηλαδή της λεγόμενης «ομάδας Αχτσιόγλου». Μαζί με τους Ευκλ. Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα από την «Ομπρέλα», σχηματίζεται η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία θα έχει επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, αλλά θα πρέπει να λύσει μια σειρά από οργανωτικά και οικονομικά θέματα.

    Θα έχει δε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την πρώτη συνάντηση των άλλοτε συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αλλά και τα νομοσχέδια που έχουν προωθηθεί προς ψήφιση (φορολογικό και αυτό για τους servicers) θα είναι ένα καλό κρας τεστ για τους βουλευτές που αποφάσισαν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς που μένουν με τον Στέφανο Κασσελάκη.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοβουλευτικός χάρτης θα διαμορφωθεί ως εξής: Η ΝΔ παραμένει στα έδρανά της με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στους 36 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 32. Δίπλα στα έδρανα της Κ.Ο. του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, «Πλεύση Ελευθερίας» ενδέχεται να τοποθετηθεί η νέα Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τα νέα προνόμια αυτής της κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι μεταξύ άλλων: γραφείο προέδρου, συμμετοχή σε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, γραφεία βουλευτών, μετακλητούς υπαλλήλους, συμμετοχή στις Επιτροπές αλλά δεν δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρουν πόρους για να μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά την επόμενη τετραετία. Ειδικά από τη στιγμή που θα φτιάξουν ένα νέο κόμμα, το οποίο θα πρέπει να έχει γραφεία και μια σχετική οργάνωση σε όλη την Ελλάδα, αν θέλει να πάρει μέρος με αξιώσεις στις επόμενες εθνικές εκλογές.

    Οι 11 που σχηματίζουν Κ.Ο. θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουν και για το όνομα, και ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι κάποια, όπως Α.Ρ.Α., δηλαδή Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά.

     

    Πέτη (Θεοπίστη) Πέρκα - Ευκλείδης Τσακαλώτος
    Πέτη (Θεοπίστη) Πέρκα – Ευκλείδης Τσακαλώτος

     

     

    Εντός του Σαββατοκύριακού η κ. Αχτσιόγλου και οι υπόλοιποι βουλευτές θα συνεδριάσουν προκειμένου να κάνουν την κατανομή των κοινοβουλευτικών ρόλων αλλά και να βρουν λύσεις για διάφορα θέματα που έχουν προκύψει. Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη νέα ομάδα θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη ο Σωκράτης Φάμελλος.

    Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει βεβαίως να δούμε τον «συγχρωτισμό» των 9 βουλευτών που έφυγαν χθες με τον κ. Τσακαλώτο και την κ. Πέρκα. Οι σχέσεις της κ. Αχτσιόγλου δεν είναι οι καλύτερες με τον αντίπαλό της στις εσωκομματικές εκλογές, κ. Τσακαλώτο, ενώ ο τελευταίος ενδεχομένως να θέλει έναν πιο διακριτό ρόλο εντός της νέας Κ.Ο. Πιθανότατα ο πρώην υπουργός να επιλεγεί για Γραμματέας της Κ.Ο. ή κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

    Ενδιαφέρον θα έχει επίσης και η ανθρωπογεωγραφία στη Βουλή όπου θα βλέπουμε δίπλα – δίπλα, τους 36 εναπομείναντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος δεν έχει εκλεγεί, τους 11 που αποχώρησαν και που η Κουμουνδούρου (και τα troll) τους χαρακτηρίζουν «αποστάτες», όσοι βουλευτές έμειναν στην Πλεύση Ελευθερίας και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι δύο που αποχώρησαν από αυτήν, δηλαδή ο Μ. Χουρδάκης και η μητέρα του, Α. Παπαϊωάννου, οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι, αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε… εκπλήξεις ενισχύοντας άλλη κοινοβουλευτική ομάδα.

    Γενικώς στη Βουλή θα υπάρξουν πολλές ενδιαφέρουσες συναντήσεις, ίσως και συγκρούσεις.

    Τι θα κάνει ο Κασσελάκης

    Η νέα διάσπαση των 9 βουλευτών δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Κουμουνδούρου, αφού όλοι περίμεναν αυτές τις εξελίξεις. Ωστόσο, το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και κάποιοι δεν θα απέκλειαν να υπάρχουν κι άλλες αποχωρήσεις, ίσως και βουλευτών αλλά και στελεχών από όλη την Ελλάδα.

    Στο ερώτημα τι θα κάνει ο κ. Κασσελάκης, η απάντηση είναι ότι θα επιδιώξει να κάνει σκληρή αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφήνοντας τα «Rafale» της ομάδας του, δηλαδή Πολάκη, Αυγέρη, Τζάκρη κ.λπ. να επιτίθενται στους αποχωρήσαντες.

    Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν δύσκολη χωρίς τους βουλευτές και τα στελέχη που αποχώρησαν με τον κ. Κασσελάκη να τονίζει: «Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στην δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου».

     

     

    Στέφανος Κασσελάκης: «Κανείς δεν θα τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ»
    Ο Στέφανος Κασσελάκης καταφτάνει στην παρουσίαση βιβλίου

     

    Ουσιαστικά η «γραμμή» για τους αποχωρήσαντες είναι ότι έφυγαν γιατί ηττήθηκαν στις εκλογές κι ότι θα σχηματίσουν ένα βραχύβιο κόμμα, «κόμμα μιας χρήσης», όπως είπε ο Π. Πολάκης.

    «Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Π.Γ θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό Όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς», ανέφερε χθες ο κ. Κασσελάκης.

    H δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι, πάντως, που δείχνει πτώση του ΣΥΡΙΖΑ 2,5 μονάδες μέσα σε 15 ημέρες και η παγιωμένη πλέον τρίτη θέση (με την οποία θα μάχεται σύντομα με το ΚΚΕ) δείχνει τον δύσβατο δρόμο που έχει να ακολουθήσει η νέα ηγεσία του κόμματος.

    Διαβάστε επίσης:

    Πολάκης κατά Αχτσιόγλου και ανεξάρτητων βουλευτών: «Κόμμα μιας χρήσης»
    Αλέξης Τσίπρας: Ο μοιραίος ολετήρας του ΣΥΡΙΖΑ
    ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε η ομάδα Αχτσιόγλου, 9 βουλευτές ανεξαρτητοποιούνται – Το κείμενο της εξόδου



    ΣΧΟΛΙΑ