• Άρθρα

    Αλέξης Τσίπρας: Ο μοιραίος ολετήρας του ΣΥΡΙΖΑ

    Αλέξης Τσίπρας και Στέφανος Κασσελάκης… στην αρχή της διάλυσης


    Τις τελευταίες ώρες οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν: Έρχεται από την Ιταλία η κακοκαιρία… Alexis που θα φέρει κρύο και χιόνια. Θερμοκρασίες χειμώνα και παγετούς στα ορεινά.

    Τι σύμπτωση. Η κακοκαιρία Alexis στον ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει εδώ και μερικές εβδομάδες, απλά σήμερα Πέμπτη έγινε «τυφώνας» που διαλύει το κόμμα που ο Αλέξης Τσίπρας πήρε 3% και το έκανε κυβέρνηση με 35%.

    Να του χρεώσουμε και κάτι καλό για το κόμμα αυτό. Με τον τρόπο του, με τις πολιτικές του, με την «μαεστρία» του, έφτιαξε ένα κόμμα που διεκδίκησε και κέρδισε την εξουσία, το πρώτο αριστερό κόμμα της Ευρώπης που έφτασε μέχρι τη διακυβέρνηση μιας χώρας.

    Όμως, για σταθείτε. Αγιογραφία του Τσίπρα θα κάνουμε ή θα τον κρίνουμε συνολικά; Δηλαδή τι έκανε από το 2012 ο «τυφώνας Αλέξης» και πώς το κόμμα του κατάντησε σήμερα περίγελως της Νέας Δημοκρατίας και του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος μπορεί και κάνει αστεία για… έκπτωση 50%.

    Και δίκιο έχει. Η Black Friday για τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε μια μέρα νωρίτερα και οι εκπτώσεις είναι μεγάλες. Ηδη έχουν φύγει 11 βουλευτές, καμιά εκατοστή μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τρεις ευρωβουλευτές (Κούλογλου, Κόκκαλης, Παπαδημούλης) και εκατοντάδες στελέχη σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών πρώην βουλευτές και υπουργοί.

    Ο θίασος στον οποίο έχει μετατραπεί το άλλοτε κόμμα της ελπίδας φέρει την υπογραφή Κασσελάκη, όμως, ας μη γελιόμαστε: Φέρει τη σφραγίδα Τσίπρα.

    Αυτός διέλυσε το κόμμα του ή μάλλον η πραγματικότητα απέβαλε τα πολιτικά εκτρώματα που είχαν γεννηθεί στους δήθεν δρόμους της φωτιάς.

    Τότε που τα Μνημόνια έκαιγαν τον κόσμο, τότε που ο ακραίος λαϊκισμός διέλυσε το πολιτικό σύστημα, τότε που πολιτικάντηδες χωρίς καμιά μόρφωση, κουλτούρα, πολιτισμό, είπαν: «Ευκαιρία είναι να μπούμε και να πάρουμε την εξουσία». Και την πήραν.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πιο λαϊκιστής πολιτικός της Μεταπολίτευσης, αυτός που ευτέλισε την ιδέα της Αριστεράς, αυτός που προκάλεσε την «αναγέννηση» της Νέας Δημοκρατίας, ο καλύτερος χορηγός του Κ. Μητσοτάκη, ήρθε τώρα να βάλει την ταφόπλακα στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Επέλεξε ο ίδιος τον Κασσελάκη για να κόψει το δρόμο στην Αχτσιόγλου και να διώξει τους «δημογέροντες» της Κουμουνδούρου; Ποιος ξέρει, η Ιστορία θα το κρίνει.

    Κοιτάζει σαν τον Νέρωνα να καίγεται το κόμμα του και δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει τίποτε; Ενδεχομένως.

    Θα επανακάμψει καβάλα σε άσπρο άλογο για να σώσει την Αριστερά και να την ξαναφέρει στην εξουσία; Μπορεί. Είναι ίδιον των εγωϊστών να μην τα παρατάνε εύκολα.

    Ο,τι κι αν κάνει ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει στην Ιστορία της Αριστεράς ως αυτός που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κι αυτός που το διέλυσε, απλά και μόνο γιατί δεν είχε το πολιτικό βάρος να τον μεγαλώσει, να τον ενισχύσει, να τον μετατρέψει σε σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κεντροαριστερό κόμμα που θα υπηρετεί το λαό.

    Χωρίς Πολάκηδες, χωρίς Παππάδες, χωρίς «τελειωμένους» Πασόκους που είδαν φως και μπήκαν, χωρίς ημιπαράφρονες οικονομολόγους της δεκάρας που κόντεψαν να βουλιάξουν την Ελλάδα. Και κυρίως, χωρίς ακραίους λαϊκιστές που καμιά σχέση με την κουλτούρα της Αριστεράς δεν είχαν.

    Ο Κασσελάκης, το έχω ξαναγράψει, είναι μια γκροτέσκο υπογράμμιση της μεταπολιτικής στη χώρα μας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας είναι η «μαμή» της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Η θλιβερή εικόνα μίας αντιπολίτευσης ανεπίδεκτης μαθήσεως



    ΣΧΟΛΙΑ