• Πολιτική

    Συρία: Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

    • NewsRoom

    Από παλαιότερη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν


    Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησαν εν τέλει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να μιλήσουν για την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου το τελευταίο διάστημα μαίνονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ –οι οποίες υποστηρίζονται από την Ρωσία– με τα τουρκικά στρατεύματα.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στη συριακή επαρχία, με τον πρόεδρο Ερντογάν να διαμηνύει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι αποτελεί κλειδί για τη διευθέτηση της κρίσης.

    Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη περιορισμού του συριακού κυβερνητικού στρατού στο Ιντλίμπ, με στόχο την αποτροπή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.

    Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σ’ όλες τις προηγούμενες συμφωνίες για τη Συρία, κατέληξε η τουρκική ανακοίνωση.

    Ο Ερντογάν, μερικές ώρες πριν προέβη σε δηλώσεις όπου καθιστούσε σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει από το Ιντλίμπ μέχρι το καθεστώς Άσαντ να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των πληθυσμών της επαρχίας.

    Επιβεβαίωση ΗΠΑ για Patriot

    Νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής, εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε το αίτημα της Τουρκίας στις ΗΠΑ για επανεξέταση του αιτήματος για την ανάπτυξη πυραύλων Patriot στα σύνορα με την Συρία, ωστόσο υποστήριξε δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια συγκεκριμένη απόφαση από την Ουάσινγκτον.

    «Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση για την προβληματική κατάσταση στο Ιντλίμπ» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    Η είδηση περί πιθανής ανάπτυξης δύο συστοιχιών Patriot στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας έγινε γνωστή την Πέμπτη, κατόπιν δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επιβεβαίωσε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

    Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της βόρειας Συρίας κλιμακώθηκε σημαντικά τις προηγούμενες εβδομάδες, μετά την έναρξη αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της Δαμασκού στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι.

    Η Τουρκία αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για παραβίαση των συμφωνιών εκεχειρίας, με τη Δαμασκό να απορρίπτει τις κατηγορίες, υπεραμυνόμενη του δικαιώματος αυτοάμυνας εναντίον των τρομοκρατών.



    ΣΧΟΛΙΑ