Πολιτική

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα: «Η Ελλάδα διεκδικεί μια περιοχή 4.000 φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της»

  • NewsRoom

Ο Ομέρ Τσελίκ


Τους υψηλούς τόνους και τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζει η Άγκυρα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για επίσπευση των διαδικασιών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ, αλλά και την δήλωση της ΕΕ κατά του μνημονίου που υπέγραψε η Τουρκία με τον αναγνωρισμένο πρωθυπουργό της Λιβύης.

Έπειτα από τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή για ενεργειακά θέματα της χώρας, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος Τύπου του AKP, μίλησε στους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε στην αμφιλεγόμενη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, η οποία έχει φέρει ανησυχίες τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη.

Ο κ. Τσελίκ προσπάθησε να απαντήσει στην δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί «σεβασμού των κανόνων διεθνούς δικαίου», σχολιάζοντας με προκλητικό τόνο πως «το βήμα συμφιλίωσης που κάναμε με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνει πως μια νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει. Δεν υπάρχει από την πλευρά μας καμία έλλειψη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες. Δεν θα κάνουμε πίσω. Θέλουν να βάλουν όρια και να υψώσουν τείχη στην παρουσία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις επαφές της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφέροντας πως «η Αίγυπτος έχει χάσει την επιρροή της στην περιοχή και στέκεται τώρα απέναντι στην Τουρκία. Ωστόσο, έτσι κάνει κακό στον εαυτό της. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεν έχουν εκφράσει καμία γνώμη για τη συμφωνία, μονάχα επικρίνουν. Στην πραγματικότητα, όποιος γνωρίζει τα σωστά σύνορα της ανατολικής Μεσογείου, γνωρίζει πως δεν είναι σωστό να περιορίζεται η κυριαρχία της Τουρκίας. Η Ελλάδα προσπαθεί να ‘αγκαλιάσει’ μια περιοχή τέσσερις χιλιάδες φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της. Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία σε καμία περίπτωση».ΣΧΟΛΙΑ