Πολιτική

Ελλάδα και Αίγυπτος απαντούν στην Τουρκία με επιτάχυνση της διαδικασίας για οριοθέτηση ΑΟΖ

  • NewsRoom


Απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο δίνουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος, οι οποίες αποφάσισαν την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, στο Κάιρο και  συζήτησαν για μια σειρά ζητημάτων για τη νοτιοανατολικό Μεσόγειο και τον Κόλπο, στα οποία, όπως ανέφερε, «έχουμε κοινή γωνία θεώρησης». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υπογραφή μνημονίων κατανόησης μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν την κοινή πεποίθηση ότι ο Λίβυος πρόεδρος Σαράτζ, «πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια».

«Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναλυτικά, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.

Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.

Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα.


ΣΧΟΛΙΑ