• Πολιτική

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ στο Βερολίνο

    • NewsRoom

    Από παλαιότερη συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ


    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Άνγκελα Μέρκελ, στην καγκελαρία στο Βερολίνο. Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στην καγκελαρία στη 1 ακριβώς και έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές από την κ. Μέρκελ.

    Οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν την ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων, κατά την υποδοχή του κ. Μητσοτάκη, καθιστοί.

    Της συνάντησης με την κ. Μέρκελ προηγήθηκε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Σε ανάρτηση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο Twitter αναφέρεται: «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Οικονομικών. Ένα από τα πολλά ζητήματα στα οποία θα αναφερθούν, είναι η οικονομική πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

    Ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται το Βερολίνο με ειλημμένη την απόφαση να κινηθούν οι συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο σε επίπεδο θεσμικού χαρακτήρα.

    Ο πρωθυπουργός επέλεξε η συνάντηση να μην έχει τον χαρακτήρα αιτημάτων ή προσωπικής διαπραγμάτευσης σε σχέση με την ελληνική οικονομία, ακολουθώντας διαφορετική γραμμή από αυτήν που είχαν επιλέξει οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί που είχαν περάσει το κατώφλι της καγκελαρίας στα δέκα χρόνια της ελληνικής κρίσης.

    Η στάση αυτή είχε προαναγγελθεί με χθεσινό on paper από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο αναφερόταν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup».

    Αυτό σημαίνει ότι θέμα μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπαίνει στην συζήτηση με την καγκελάριο, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι το αίτημα απεμπολείται. Κατά πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί από την άνοιξη του 2020, όταν θα υπάρχουν και τα στοιχεία του α’ τριμήνου για το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ