• Πολιτική

    Μητσοτάκης στη FAZ: Για τα πλεονάσματα αποφασίζουν οι θεσμοί

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός


    Συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν από την συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.

    Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός μίλησε για τα λάθη του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, τις προσδοκίες που έχει από την ίδια την κυρία Μέρκελ, αλλά και στην αξιοπιστία της Ελλάδας πλέον στο εξωτερικό. Αναλυτικότερα, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το εάν η ελληνική κρίση έχει παρέλθει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε χαρακτηριστικά: «Οι τελευταίες εκλογές αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα για να τεθεί οριστικά τέλος σε αυτό που εδώ και καιρό ήταν γνωστό ως ελληνική κρίση. Για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια έχουμε μια κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και επιπλέον μια κυβέρνηση που είναι ξεκάθαρα μεταρρυθμιστική. Με ένα κυβερνών κόμμα που κατάφερε να νικήσει τους λαϊκιστές στις εκλογές χωρίς να τους μιμείται και χωρίς υπερβολικές υποσχέσεις».

    Μητσοτάκης: «Τραυματικό κεφάλαιο στην ιστορία ο ΣΥΡΙΖΑ»

    Μετέπειτα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τραυματικό κεφάλαιο στην ιστορία μας», ενώ τόνισε ότι εκτός από το οικονομικό κόστος των πρώτων μηνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ANEΛ επλήγη και η αξιοπιστία της χώρας.

    Ακολούθως σημείωσε ότι υπάρχει ανακούφιση για το τέλος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση της χώρας με «συγκρατημένη αισιοδοξία». «Βλέπω με ικανοποίηση αλλά και έκπληξη το ότι η νέα κυβέρνηση είχε μια καλή αρχή και ότι αποδείχθηκε ικανή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη FAZ.

    Η προσέλκυση επενδύσεων βασικός στόχος της επίσκεψης

    «Οι επενδύσεις δεν θα έρθουν εν μια νυκτί» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Επιπλέον βρισκόμαστε στην αρχή μιας οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη (…) H Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αναπτυχθεί παρά τις αντιξοότητες της διεθνούς οικονομίας. Εντούτοις θα επωφεληθούμε από τα εμφανώς πλέον χαμηλότερα επιτόκια-επιτέλους και για την Ελλάδα. Και μπορούμε να επικεντρωθούμε γρήγορα στην υλοποίηση συμβολικά σημαντικών επενδυτικών πρότζεκτ, όπως πχ. η ιδιωτικοποίηση και ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό».

    «Χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις και μάλιστα πολλές. Θα πρέπει να προέλθουν από πολλές κατευθύνσεις, και από τη Γερμανία. Γι’ αυτό έρχομαι στο Βερολίνο. Δεν πρόκειται για μια επίσκεψη όπου θα συζητηθούν λεπτομέρειες του προγράμματος εποπτείας των πιστωτών για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Μιλάμε για αυτά τα θέματα με τους θεσμούς των πιστωτών. Στο Βερολίνο έρχομαι με το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, θέλω να παρουσιάσω τη θέση της Ελλάδας σε Γερμανούς επιχειρηματίες και να τους παρακινήσω να δουν τη χώρα μας υπό μια νέα οπτική (…) Για μένα αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένα πρώτο βήμα για ένα νέο κεφάλαιο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Για το πρωτογενές πλεόνασμα

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα θέσει στην Άνγκελα Μέρκελ το ζήτημα μείωσης του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν θέλω να απασχολήσω την καγκελάριο με τέτοια θέματα. Διότι γνωρίζω την απάντηση: για αυτά αποφασίζουν οι αρμόδιοι θεσμοί. Δεν μου αρέσει έτσι κι αλλιώς η εικόνα Ελλήνων πρωθυπουργών που έρχονται στο Βερολίνο με μακρά λίστα αιτημάτων. Άλλωστε αυτό δεν λειτουργεί. Προτιμώ να μιλήσω για τις ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, για την μετανάστευση και τις σχέσεις με την Τουρκία. Γνωρίζω καλά την καγκελάριο και πιστεύω ότι και αυτή είναι πολύ ευχαριστημένη με το ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση από τους κόλπους του ΕΛΚ, που έχει επιπρόσθετα την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή».

    Τέλος, σχετικά με τις σχέσεις της σημερινής ΝΔ με το παρελθόν του κόμματος, που για πολλούς φέρει ευθύνες για το ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Σε εμένα και στην ομάδα μου μας αρέσει να σπάμε τις προκαταλήψεις. Είναι αλήθεια ότι η ΝΔ είναι ένα παραδοσιακό κόμμα αλλά έχει αλλάξει πολύ. Διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να κερδίσει με 40% στις εκλογές έναντι του 22% που είχε αποσπάσει το 2015. Κάναμε κάτι σωστά, επειδή πολλοί μας εμπιστεύθηκαν για πρώτη φορά. Τώρα πλέον είναι δική μου ευθύνη να μην τους απογοητεύσω».

    Πηγή: Deutsche Welle



    ΣΧΟΛΙΑ