• Πολιτική

    Συμφώνησαν Ελλάδα και Ιταλία για τον καθορισμό της ΑΟΖ

    • NewsRoom
    Νίκος Δένδιας: Τη λίστα επιλογών για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα παρουσιάσει ο Ζ. Μπορέλ

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας


    Σε συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας κατέληξαν τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, πριν από τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο, θα προηγηθεί η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, περί ώρα 13:20.

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για συνάντησή του με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, με ανοιχτά ζητήματα και για τις δύο πλευρές. Στο τραπέζι αναμένεται να μπουν τα θέματα του τουρισμού τον καιρό της πανδημίας, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα φέρει στο προσκήνιο τις τουρκικές προκλήσεις και τις τουρκικές προθέσεις για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα επιδιώκει να διεθνοποιήσει το θέμα, καθιστώντας το ευρωτουρκική και όχι ελληνοτουρκική διαφορά.

    Άλλο κρίσιμο θέμα που ανέκυψε εξαιτίας της επιδημίας COVID-19 είναι ο τουρισμός. Ο Λουίτζι ντο Μάιο είχει προ ημερών εκφράσει την δυσφορία του για το γεγονός ότι η Ιταλία δεν βρίσκεται στην λίστα των 29 χωρών, για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα χωρίς καραντίνα. Είναι πιθανό να κλείσει και αυτό το θέμα σήμερα με εκατέρωθεν διευκρινίσεις.

    Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα από τα «φλέγοντα» ζητήματα για τις χώρες του Νότου, μετά την υγειονομική κρίση. Η Ιταλία έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ από τον κορονοϊό, ενώ η συζήτηση για τα κοινοτικά χρήματα είχε πυροδοτήσει έντονη συζήτηση το προηγούμενο διάστημα.

    Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι και αναμένονται δηλώσεις αμέσως μετά.



    ΣΧΟΛΙΑ