• Πολιτική

    Σ. Πέτσας: «Δεν μειώνεται το αφορολόγητο, δεν κόβονται τα επιδόματα»

    • NewsRoom
    Στέλιος Πέτσας

    Στέλιος Πέτσας


    Την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν άμεσα στην Βουλή προς ψήφιση, αλλά και τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

    «Ξεκινά μία νέα εποχή με όραμα, σχέδιο και προοπτική. Εντολή του λαού είναι να αλλάξουμε πορεία. Οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταργούνται αλλά το όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου είναι η ανάπτυξη. Με την πρόοδο τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θέλουν επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή.

    Πρώτο θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, στις 24 Ιουλίου, το οποίο θα είναι στην Επιτροπή στις 25 Ιουλίου και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. Το νομοσχέδιο για τις πρώτες μειώσεις φόρων, δηλαδή για τον ΕΝΦΙΑ και την ρύθμιση των 120 δόσεων θα έρθει με μορφή κατ’ επείγοντος στις 26 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο την 1η Αυγούστου.

    Επίσης, στη Βουλή θα έρθει ένα διυπουργικό, το οποίο θα περιέχει διατάξεις, όπως η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα κατατεθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, θα συζητηθεί στην Επιτροπή την Τρίτη 30 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι μειώσεις είναι αντίστοιχες με εκείνες που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων που παρέθεσε, όπως για παράδειγμα το ότι, για ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ, η μείωση είναι 20%, διαφώνησε με αυτή την τοποθέτηση, υπενθυμίζοντας ότι η μείωση που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση έφτανε στο 17,5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ακίνητη περιουσία, αξίας μέχρι 180.000 ευρώ. «Είναι σαφές ότι οι μειώσεις για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερες», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Λόγο και για το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολογήτου έκανε ο Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο», συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, που «δημιούργησε προβλήματα με μείωση εισφορών κυρίας σύνταξης στο βάθος τετραετίας, η οποία θα εισαχθεί με το ασφαλιστικό που θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους».

    Επιπρόσθετα, κατηγορηματικός εμφανίστηκε και σε ό,τι έχει να κάνει με το δημοσιονομικό κενό, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019 και το 2020».

    Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η δήλωσή του για τα επιδόματα, σχετικά με τα οποία υπογράμμισε ότι «δεν θα καταργηθεί κανένα επίδομα», απαριθμώντας τις ημερομηνίες, κατά τις οποίες θα καταβληθούν στους δικαιούχους το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, το επίδομα ομογενών, τα αναπηρικά επιδόματα, αλλά και του επίδομα παιδιού.

    Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα «ξεμπλοκαριστούν» άμεσα τα 31 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται για τη φροντίδα και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων στο Μάτι και λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον ειδικό λογαριασμό, επανέλαβε σήμερα σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

    «Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, συμπληρώνεται ένα έτος από την εθνική τραγωδία στο Μάτι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

    Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των δράσεων, τις οποίες προγραμματίζει η κυβέρνηση, αναφορικά με την παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς, ο Στέλιος Πέτσας μίλησε, ενώπιον των δημοσιογράφων, για τα ειδικά μέτρα που σχεδιάζονται.

    Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογες δηλώσεις είχε προχωρήσει χθες και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, σήμερα βρέθηκε στο σημείο, όπου τελέστηκε το μνημόσυνο για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς.

    Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ως βασική προτεραιότητα παρουσίασε την ενεργοποίηση του ειδικού λογαριασμού των 31 εκατ. ευρώ, που είχε προβλεφθεί για τους πυρόπληκτους, ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ ως βοήθεια στους τελικούς αποδέκτες τους. Βασική μέριμνα της χρηματοδότησης αυτής θα αποτελέσει η δωρεάν πρόσβαση όλων των πληγέντων που φέρουν βαριά εγκαύματα σε όλα τα φάρμακα, τις θεραπείες και τις ιατρικές παροχές.

    Ταυτόχρονα, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την απαλλαγή των πυρόπληκτων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Υπολογίζεται ότι περίπου 4.400 ιδιοκτήτων ακινήτων στις περιοχές που καταστράφηκαν από τη φωτιά θα βοηθηθούν από το μέτρο αυτό, ενώ το κόστος του ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, προετοιμάζεται ένα ξεχωριστό πακέτο χρηματοδότησης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε εργασίες ανάπλασης της περιοχής, στο σύνολό της, καθώς ένα χρόνο μετά, τα σημάδια της κατάρρευσης είναι εμφανέστατα και η περιοχή δεν έχει καταφέρει να «σταθεί στα πόδια της».

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή για την έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με τα χρόνια προβλήματα που πλήττουν την περιοχή.

    Συγκεκριμένα, προετοιμάζεται η σύσταση ενός ειδικού φορέα, μη αστικού και μη κερδοσκοπικού, του οποίου βασικός ρόλος λειτουργίας θα είναι η κατάρτιση σχεδίου δράσης, σχετικά με την αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές, το Μάτι, τον Νέο Βουτζά και την Κινέτα. Στο σχέδιο δράσης θα μετέχουν εθελοντές των τοπικών κοινωνιών, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Γ.Γ της κυβέρνησης και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών.

    Ταυτόχρονα, περιέχεται στην κεντρική διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης για φυσικές καταστροφές. Πρώτη περίπτωση ο καθαρισμός ενός οικοπέδου, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα καυστικής ύλης.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο και για ένα γενικότερο μέτρο, που θα αφορά στην χάραξη ενός καινούριου σχεδίου για ολόκληρη την περιοχή, το οποίο θα έχει στόχο να δώσει τέλος στα προβλήματα που πλήττουν την περιοχή επί δεκαετίες. Το συγκεκριμένο έργο θα αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

    «Οι δράσεις αυτές είναι η μόνη ένδειξη συμπάθειας και στήριξης», πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες:

    Σήμερα το απόγευμα, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

    Αύριο, Τετάρτη, 24 Ιουλίου, στις 11:30, το Μέγαρο Μαξίμου θα ανοίξει τις πύλες του σε 15 νέους μαθητές, οι οποίοι θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό με την ευκαιρία της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ενώ νωρίτερα, στις 10:30, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα τον αντικαπνιστικό νόμο.

    Την Πέμπτη 25 ιουλίου, στις 9:30, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υπουργείο Τουρισμού και θα ακολουθήσουν συσκέψεις στο Μαξίμου για το Ελληνικό, ενώ οι τρεις ΚΥΑ που εκκρεμούν θα έχουν εκδοθεί έως τις 10 Αυγούστου.

    Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στις 9:30 ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Όσο για τα ταξίδια του στο εξωτερικό, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, θα ξεκινήσουν από την Κύπρο στις 29-30 Ιουλίου. Στις 29 Αυγούστου θα μεταβεί στο Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία, ενώ προγραμματίζεται επίσκεψή του στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου.

    Δείτε παρακάτω τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, αναφορικά με το Μάτι:



    ΣΧΟΛΙΑ