• Πολιτική

    Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου-Μεγάλου στο mononews: Τρελό, αλλά και λυπηρό που η Αριστερά στέρησε την φωνή σε χιλιάδες απόδημους

    • Νένα Σώκου

    Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου – Μεγάλου Communications Advisor-Strategist, Founder & CEO Tite Strategy, United Kingdom, υπεύθυνη επικοινωνιακής στρατηγικής της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ


    Το να μπορεί ο απόδημος Έλληνας να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του είναι μια πράξη που ξεπερνά τα κομματικά όρια, είναι μια διαδικασία που χτίζει γέφυρες, ξαναδίνει στον Έλληνα της διασποράς εμπιστοσύνη στην πατρίδα του, τον γεμίζει με ασφάλεια ότι η Ελλάδα τον σκέφτεται, δεν τον ξεχνά, λέει μιλώντας στο mononews.gr η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου-Μεγάλου, υπεύθυνη επικοινωνιακής στρατηγικής της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ.

    Η ίδια μοιάζει να δουλεύει με όλες της τις δυνάμεις για τον σκοπό αυτό -μαζί με όλη την ομάδα της Γραμματείας- και μιλά με απογοήτευση για την απόρριψη του νομοσχεδίου Βορίδη που είχε στόχο να άρει τους περιορισμούς, για να γίνει η διαδικασία της ψήφου πιο εύκολη για πιο πολλούς.

    Μακριά από την Ελλάδα βρίσκεται και εκείνη τα τελευταία έξι χρόνια, αφού εργάστηκε για περισσότερα από 26 χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες και συνεργάστηκε με πολυεθνικούς πελάτες, ενώ έχει μακρά πορεία και στο πολιτικό μάρκετιγνκ.

    Το 2015 πήρε την απόφαση να ξεκινήσει μια νέα επαγγελματική πορεία στο Λονδίνο, όπου δημιούργησε τη δική της εταιρεία επικοινωνίας. Στα χρόνια που ζει στην Βρετανία βλέπει από κοντά τις δυσκολίες που βιώνουν οι Έλληνες που έφυγαν από την χώρα για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στο εξωτερικό:

    «Είχα δώσει μια υπόσχεση το 2015, ότι δεν θα γυρίσω άμεσα, θα μείνω στο Λονδίνο, αλλά ό,τι περνάει από χέρι μου θα το κάνω, για να βοηθήσω τους Έλληνες της διασποράς να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Και όταν αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες, να έρθουν κάποιοι που θα κάνουν καλύτερα τα πράγματα για μας» λέει.

    «Ο Μητσοτάκης καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι ξένος σε μια χώρα»

    «Και πράγματι, το 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, προς τιμήν του, ένα από τα πρώτα νομοθετήματα ήταν το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες διασποράς. Και αυτό γιατί κι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έζησε 22 χρόνια στο εξωτερικό, έχει ζήσει σε τρεις διαφορετικές χώρες, Γαλλία, Βρετανία, Αμερική, οπότε είναι κι ο ίδιος Έλληνας της διασποράς. Καταλάβαινε πάρα πολύ καλά ποια είναι τα προβλήματα, τι σημαίνει να είσαι ξένος σε μια χώρα και να προσπαθείς να έχεις γέφυρα επικοινωνίας με την χώρα σου».

    Εξιστορώντας πώς φτάσαμε από τον νόμο Θεοδωρικάκου στην απόρριψη του νόμου Βορίδη την περασμένη εβδομάδα, η ίδια λέει:

    «Το 2019 η ΝΔ υπέβαλε έναν νόμο πολύ απλό, όπως γίνονται τα πράγματα ακόμη και στην Τουρκία, με μόνο κριτήριο να είσαι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους μιας περιφέρειας στην Ελλάδα και να μεταφέρεις το εκλογικό δικαίωμα από την Ελλάδα στον τόπο κατοικίας στο εξωτερικό. Ιδανικά με επιστολική ψήφο, μπορούσες να ψηφίζεις.

    Επειδή όμως το νομοσχέδιο ήθελε 200 ψήφους, έπρεπε να γίνει συμβιβασμός. Η Αριστερά είπε ‘όχι’. Κριτήρια στα κριτήρια, περιορισμός στον περιορισμό, φτάσαμε να φτιάξουμε έναν νόμο, ο οποίος είναι πολύ συμβιβαστικός. Αλλά, η κυβέρνηση δεν έκανε τότε πίσω και λέει ‘αφού άνοιξε η πόρτα να δώσουμε το δικαίωμα ψήφου, ας το κάνουμε έστω και έτσι και σιγά σιγά να προχωρήσουμε, να ωριμάσει στην σκέψη της αντιπολίτευσης ότι θα πρέπει να άρουμε όσο μπορούμε τους περιορισμούς, έτσι ώστε η ψήφος να γίνει πιο εύκολα, γρήγορα και χωρίς πολλά κριτήρια».

    Και η κ. Γεωργακοπούλου-Μεγάλου συνεχίζει: «Πριν από ενάμιση μήνα η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Τζάκρη, έδωσε μια συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε η ψήφος να είναι πραγματικά ισότιμη και να μην μπαίνουν τα κριτήρια. Είπε ότι η ΝΔ έβαλε τα κριτήρια.

    » Κι εμείς το πήραμε πάνω μας και είπαμε ότι εσείς είχατε βάλει τους περιορισμούς κι εμείς συμβιβαστήκαμε, για να περάσει σε πρώτο επίπεδο το δικαίωμα ψήφου.

    » Το πήρε λοιπόν προσωπικά ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης, και προς τιμήν του, και κατέθεσε νέο νόμο στην Βουλή. ‘Αφού όλοι συμφωνούμε, ας άρουμε ό,τι υπάρχει από περιορισμούς και κριτήρια, έτσι ώστε η ψήφος να είναι ισότιμη και να κάνουμε έναν νόμο πολύ πιο απλό, με μόνη προϋπόθεση να είσαι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο της Ελλάδας και να κάνεις μεταφορά του εκλογικού δικαιώματος στο τόπο διαμονής στο εξωτερικό’».

    «Με ποιο δικαίωμα μας στέρησαν την ευκαιρία;»

    Η ίδια μιλάει με αγανάκτηση για τους βουλευτές των κομμάτων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25), οι οποίοι δεν έδωσαν τελικά θετική ψήφο, για να αρθούν οι περιορισμοί.

    «Δυστυχώς μόνο 190 βουλευτές, δηλαδή έκανε κωλοτούμπα για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, είπαν ναι, όλη η Αριστερά είπε όχι. Και είμαστε στο δια ταύτα. Χάθηκε μια ευκαιρία. Πώς 110 άνθρωποι (σ.σ. τα «όχι» στην Βουλή) αποφασίζουν για την φωνή εκατοντάδων χιλιάδων ανά τον κόσμο; Για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

    Μας στερήσανε τη φωνή μας βάζοντας περιορισμούς. Έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό; Δεν έχει κάνεις το δικαίωμα να μας το στερεί αυτό. Μας κυβερνούν 300 και οι 110 μας γύρισαν την πλάτη για άλλη μια φορά. Μας γύρισαν πίσω. Γιατί να μην γίνεται εδώ και να γίνεται στην Τουρκία; Πού; Στην Τουρκία! Είναι τρελό! Είναι λυπηρό…» λέει.

    «Οι περιορισμοί ‘ψαλιδίζουν’ τις αιτήσεις – Πιο εύκολα παίρνεις το αεροπλάνο»

    Σύμφωνα με την κ. Γεωργακοπούλου-Μεγάλου, αν και υπάρχει ενδιαφέρον από τους απόδημους, οι πολλοί περιορισμοί που βάζει ο νόμος έχουν ως συνέπεια την απόρριψη των αιτήσεων για ψήφο από τον τόπο κατοικίας στο εξωτερικό.

    «Η πλατφόρμα που έφτιαξε η Singular Logic μπορεί να λειτουργήσει κανονικά ανά πάσα στιγμή, το θέμα είναι ότι όσο περισσότερους περιορισμούς βάζεις μέσα στα πεδία, τόσο πιο ανασταλτικό γίνεται για να συμμετάσχει κάποιος και να κάνει μετεγγραφή μέσω της πλατφόρμας.

    Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, θα είναι πιο εύκολο για κάποιον Έλληνα της αλλοδαπής να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει να ψηφίσει και να δει την οικογένειά του παρά να συμπληρώσει τα πεδία της πλατφόρμας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο» λέει.

    Η ίδια σημειώνει πως είναι αντιφατικό το γεγονός ότι τα κόμματα της Αριστεράς προτιμούν να βάλουν τον ψηφοφόρο σε διαδικασία να πληρώσει εισιτήριο για να έρθει να ψηφίσει στην Ελλάδα, παρά να ψηφίζει από τον τόπο κατοικίας του.

    Μου θυμίζει την παλιά αγγλική νομοθεσία, λέει η κ. Γεωργακοπούλου-Μεγάλου, που έδινε δικαίωμα ψήφου μόνο στους πλούσιους γαιοκτήμονες…

    Και συνεχίζει: «Είναι πρόβλημα το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα οπωσδήποτε στην Ευρώπη, ακόμη και μεταξύ τριτοκοσμικών χωρών, που δεν δίνει το δικαίωμα στους απόδημους να ψηφίσουμε με έναν απλό τρόπο. Ο Τούρκος που ζει στο Λονδίνο ψηφίζει εδώ και χρόνια από το Λονδίνο, σε ένα πολιτικό σύστημα που ξέρουμε πώς είναι. Είναι τραγικό».

    «Σημαντικό να μπορούν να ψηφίσουν, όχι τι θα ψηφίσουν»

    Κατά την ίδια, ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο που πρέπει να κατανοήσει ο Έλληνας του εξωτερικού είναι η σημασία του να μπορεί να ψηφίσει.

    «Λένε πολλοί ότι η ΝΔ έφτιαξε τον νόμο γιατί θα της φέρει ψήφους. Για μένα όμως -κι αυτό εκπροσωπώ ως επικοινωνιακή σύμβουλος της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ- σημαντικό δεν είναι τι θα ψηφίσεις, είναι να μπορείς να ψηφίσεις. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε πράγματα ώστε να έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε απλά, γρήγορα και ανέξοδα από εκεί που ζούμε, άσχετα με το τι θέλουμε να ψηφίσουμε».

    Σημειώνει, μάλιστα, ότι όλη η καμπάνια που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες και θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα θα είναι εστιασμένη σε αυτό ακριβώς το σημείο. Στοχεύει να μεταφέρει το μήνυμα της σημασίας της ψήφου μέσω ευρείας κινητοποίησης όλων των δυνάμεων του ελληνισμού στο εξωτερικό.

    Όταν την ρωτήσαμε εάν στον προγραμματισμό της καμπάνιας έχει ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Γεωργακοπούλου-Μεγάλου ήταν απόλυτη: «Δεν υπάρχει κανείς που να σκέφτεται σοφά και να αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν νωρίτερα. Τα αποτελέσματα του έργου της κυβέρνησης θα φανούν στο τέλος της τετραετίας. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές δυνατότητες, υπάρχει ένα momentum, κι όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν προς όφελος της χώρας».

    Η καταγραφή στην πλατφόρμα -με την ελπίδα ότι σε δεύτερο χρόνο οι περιορισμοί θα αρθούν κι άρα πολλοί περισσότεροι θα μπορέσουν να εγγραφούν- θα λύσει κι ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, να γίνει μια αξιόπιστη καταγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού: «Δεν ξέρουμε πόσοι και ποιοι είμαστε, πρέπει να μάθουμε πόσους μηχανικούς, γιατρούς, εργάτες, τραπεζίτες, ανειδίκευτους έχουμε. Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, ώστε να μπορούμε κατάλληλα να απευθυνόμαστε σε αυτούς» λέει η κ. Γεωργακοπούλου-Μεγάλου.

    50.000 στην πλατφόρμα, 5 εκατ. σε όλο τον πλανήτη

    Όσο για τον στόχο που τίθεται, δηλαδή πόσοι Έλληνες θα καταφέρουν να εγγραφούν σε αυτή την φάση, σημειώνει ότι το αισιόδοξο σενάριο είναι να φτάσουμε τα 50.000 άτομα.

    Την ίδια στιγμή αναφέρει πως οι Έλληνες της διασποράς σε όλο τον πλανήτη μέχρι και τρίτης γενιάς υπολογίζονται περίπου στα 5 εκατομμύρια.

    «Μόνο το brain drain στα χρόνια της κρίσης είναι γύρω στις 500.000 άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο» λέει και προσθέτει: «Ζώντας στο Λονδίνο έξι χρόνια τώρα, βλέπω ότι λόγω Brexit φεύγουν Έλληνες από κει και μεγάλο ποσοστό δεν γυρίζει πίσω στην Ελλάδα, πάει σε άλλες χώρες. Το Brexit πέτυχε να διώξει το ανειδίκευτο προσωπικό. Αυτοί γύρισαν στην Ελλάδα.

    Όμως, το εξειδικευμένο προσωπικό έφυγε από την Αγγλία και οι περισσότεροι πήγαν Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, σε χώρες του Βορρά.

    Ένα στοίχημα είναι να τους φέρεις πίσω. Όσοι όμως παραμένουν εκτός Ελλάδας πόσο αισθάνονται ότι η χώρα τους καλύπτει;».

    Γι’ αυτό είναι σημαντικό, καταλήγει, να υπάρχει γέφυρα επικοινωνίας, να ψηφίζουν ισότιμα, να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην χώρα. Και ιδανικά να γυρίσουν πίσω.

    Κλείνοντας τη συνάντησή μας, η συζήτηση έρχεται στα πρακτικά, δηλαδή τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλεγούν από την δεξαμενή των απόδημων.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα εκλεγούν από πέντε έως επτά βουλευτές από όλα τα κόμματα. Από τους τρεις υποψηφίους στα ψηφοδέλτια Επικρατείας κάθε κόμματος ο ένας θα πρέπει να είναι μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις. Για την ΝΔ λέει ότι ο ένας υποψήφιος θα προέρχεται σίγουρα από τις ΗΠΑ.

    «Τα άτομα αυτά πρέπει να έχουν εμπειρία από την ζωή στο εξωτερικό και υποχρεωτικά να είναι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού. Όλα τα άλλα είναι επιλογή του πρωθυπουργού» καταλήγει.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου-Μεγάλου στο δυναμικό της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ

    Χωρίς τις αλλαγές Βορίδη η ψήφος των απόδημων – Τα επόμενα βήματα



    ΣΧΟΛΙΑ