• Πολιτική

    Πολιτική σύγκρουση για την ψήφο των απόδημων – Η δήλωση Τζάκρη που άναψε φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    Βορίδης: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δημοσίων υπαλλήλων

    Μάκης Βορίδης, υπουργός Εσωτερικών


    Από την συναίνεση του Δεκεμβρίου του 2019 στην σφοδρή πολιτική σύγκρουση τον Απρίλιο του 2021 για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

    Με μια κίνηση-ματ χτες, Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατέθεσε στην Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο αίρει όλους περιορισμούς που προβλέπονταν στον νόμο του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ένα αποτέλεσμα συγκερασμού απόψεων όλων των κομμάτων, ιδίως του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, για να περάσει ο νόμος που σύμφωνα με το Σύνταγμα, θέλει τουλάχιστον 200 ψήφους για να περάσει από την Βουλή.

    «Πατώντας» πάνω σε δήλωση της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία δήλωσε σε ένα από τα ιστορικότερα ομογενειακά μέσα, τον Εθνικό Κήρυκα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναλάβει ξανά την διακυβέρνηση της χώρας, θα άρει τους περιορισμούς επειδή είναι άδικοι, η κυβέρνηση αντέδρασε αστραπιαία και έφερε το νομοσχέδιο καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να το στηρίξει.

    Οι περιορισμοί που τέθηκαν με τον νόμο του 2019 προβλέπουν ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα μετέχουν στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους υπό την προϋπόθεση ότι την τελευταία 35ετία θα έχουν διαμείνει τουλάχιστον 2 έτη στην Ελλάδα και θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση εντός του εκλογικού ή του προηγούμενου έτους.

    Το πλαίσιο αυτό κρίθηκε τότε απαραίτητο, καθώς αποτελούσε προαπαιτούμενο από το ΚΚΕ για την θετική του ψήφο -και άρα την επίτευξη 200+ ψήφων.

    Η συνέντευξη Τζάκρη και η άμεση αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών να φέρει νομοσχέδιο στην Βουλή προκάλεσε αμηχανία στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρχικά, η Κουμουνδούρου επιχείρησε να μιλήσει για διαστρέβλωση των δηλώσεων της βουλευτού του και προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που επαναφέρει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παράλληλες εκλογές Ελλήνων εσωτερικού και Ελλήνων εξωτερικού με την ψήφο των δεύτερων να μην προσμετρούνται στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας.

    Πρόκειται ωστόσο για πρόταση που είχε απορριφθεί από το σύνολο σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων το 2019, καθώς θεώρησαν απαράδεκτο την μη προσμέτρηση της ψήφου πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος αν βρίσκονταν στην Ελλάδα.

    Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα άποψη

    Απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε: «Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων.

    » Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό.

    » Προφανώς θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό.

    » Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κα Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον Εθνικό Κήρυκα.

    » Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας. Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του Εξωτερικού».

    Κόντρα στην Βουλή

    Το θέμα έφερε υψηλούς τόνους και στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εσωτερικό έλεγχο του Δημοσίου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» την νομοθετική πρωτοβουλία και κατηγόρησε για στρεψοδικία και διαστρέβλωση τον υπουργό.

    Ο ίδιος παρέπεμψε και στην σχετική ανακοίνωση του κόμματος σύμφωνα με την οποία «το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς».

    Από το Κίνημα Αλλαγής η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε ότι «η κ. Τζάκτη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όλους τους περιορισμούς όταν γίνει κυβέρνηση. Θα κάνει άρση όλων των περιορισμών που τέθηκαν, ώστε ελεύθεροι να μπορούν όλοι να ψηφίσουν. Αυτό είπε, ρε παιδιά, πώς μπορούμε να διαβάζουμε αλλιώς τις λέξεις.

    Οι περιορισμοί μπήκαν ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις των κομμάτων και να πιάσει το νομοσχέδιο τις 200 ψήφους που προβλέπει Σύνταγμα. Εμείς σήμερα αισθανόμαστε δικαίωση, γιατί από τότε ζητάγαμε την άσκηση του δικαιώματος χωρίς κανένα περιορισμό.

    Η υποκρισία σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να εκφράζει καμία παράταξη. Είναι υπερεθνικό θέμα που έχει μεγάλης αξίας δημοκρατικό πρόσημο. Να συζητήσουμε για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις».

    ΚΚΕ: Λαγός της κυβέρνησης η Τζάκρη

    Από το ΚΚΕ ο κ. Μανώλης Συντυχάκης υποστήριξε ότι «ανακύπτει θέμα με ευθύνη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία έρχεται η κα Τζάκρη -όχι τυχαία καθώς είναι υπεύθυνη αποδήμου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ – και δίνει την πάσα στον κ. Βορίδη και ανοίγουν και οι δύο ένα ζήτημα κατάργησης αυτών των κριτηρίων.

    Προφανώς η κ. Τζάκρη έρχεται με ρόλο λαγού της ΝΔ και προκαλεί συζήτηση για να αμφισβητηθεί και αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματα είχαν ψηφίσει στην Βουλή πριν λίγοι καιρό. Εκτός αν υπάρχουν και άλλες συνεννοήσεις μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα».

    Τέλος, ο βουλευτής τηςΕλληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα του διαφωνούσε με τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει υπόγεια ατζέντα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

    Διαβάστε ακόμη:

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στη ψήφο αποδήμων – Αρνητικοί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

    Βορίδης: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ψήφος των αποδήμων να μην μετράει στο εκλογικό αποτέλεσμα

    ΣΥΡΙΖΑ: Πυροτέχνημα η κίνηση Βορίδη – Επαναφέρει δική του τροπολογία για την ψήφο των απόδημων



    ΣΧΟΛΙΑ